Feltöltve:

Oroszkrém torta

timer 300
mood Könnyű
person 10 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A piskótához

Tojás5 darab
kristálycukor100 gramm
Liszt100 gramm

A krémhez

zselatin10 gramm
hidegvíz a zselatinhoz50 gramm
tej300 milliliter
Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás1 csomag
kristálycukor150 gramm
tojássárgája2 darab
vaníliarúd belseje0.5 darab
rum az áztatáshoz30 milliliter
mazsola30 gramm
kandírozott gyümölcsök100 gramm
citrom reszelt héja1 darab
habtejszín400 milliliter

a tetejére, díszítésnek

habtejszín200 milliliter
Dr. Oetker Habfixáló1 csomag
kandírozott gyümölcs

Sütéshez

Sütési idő 30 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 18cm-es kapcsos tortaforma

Az oroszkrém tortáról
Ki is ne ismerné az oroszkrém tortát, a torták elegáns hercegnőjét? Az oroszkrém torta egy habkönnyű, vaníliás, rumos mazsolás, kandírozott gyümölccsel megbolondított finomság. Ez az ínycsiklandozóan lágy torta az egyik legnépszerűbb torta hazánkban. A tejszínhabtól fehéren pompázó oroszkrém tortának a világon semmi köze sincs az oroszokhoz, viszont annál több köze van egy Oroszi nevű magyar cukrászhoz. Oroszi egy, a két világháború között működő cukrászda névadója. Az utolsó betű elhagyása csupán a szájhagyomány műve. Ugyanakkor az alaprecepthez hasonló, főzött krémmel kent, habos, piskóta alapú torták már a 17. század óta hódítottak Európában. Az oroszkrém torta viszonylag egyszerűen elkészíthető, azonban két oroszkrémtorta-recept között is óriási különbségek lehetnek. Az oroszkrém torta eredeti receptje szerint a krémje tojássárgája alapú sárga krémből és tejszínhabból áll, de a sárga krémet felválthatjuk akár vaníliás pudinggal is. Az oroszkrém torta fehéres, sárgás színéhez remekül passzolnak a színes bogyós gyümölcsök, a kandírozott gyümölcsök vagy éppen a koktélcseresznye. Az oroszkrém torta egy igazi klasszikusnak számít, a legtöbb cukrászdában szinte egész évben megtalálható, de a saját kezűleg készített változattal lehet csak igazán elismeréseket gyűjteni. Az oroszkrém torta egyszerű és gyors torta, a díszítésének pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Amennyiben újítanánk egy kicsit, akkor próbáljuk ki az oroszkrémtortát mascarponéval! Az oroszkrém torta remek választás lehet születésnapokra, esküvőkre és egyéb ünnepekre egyaránt!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A mazsolát áztassuk a rumba,

  2. 2. lépés

    A tojásokat válasszuk szét. A tojások fehérjéjét verjük a cukorral kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tojások sárgáját illetve az átszitált lisztet is 2 részletben. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába (a piskóta alapreceptben tanult módon), majd süssük kb. 20-25 percen keresztül, amíg a tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából. Tésztánkat hagyjuk a formában teljesen kihűlni.

  3. 3. lépés

    A zselatinport keverjük el ötszörös mennyiségű hideg vízzel, és tegyük félre amíg teljesen megszilárdul (ha lapzselatint használunk, melyből így 6db kell, azt áztassuk hideg vízbe).

  4. 4. lépés

    Miközben a piskótánk hűl, készítsük el a krémet. A tej felét keverjük csomómentesre a pudingporral, a cukor felével, illetve a tojások sárgájával. A maradék tejet a maradék cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével forraljuk fel, majd óvatosan keverjük hozzá a tojásos keverékhez. Öntsük vissza az edénybe és főzzük sűrűre, amíg a pudingpor kissé lisztes ízét elveszíti. Vegyük le a tűzről és a zselatint keverjük jól el benne. Folpack-kal fedjük le (rányomva a fóliát).

  5. 5. lépés

    Ha a puding kihűlt, óvatosan keverjük bele a felvert tejszínhabot (két részletben). Az így kapott krémből egy keveset tegyünk félre (ezzel vonjuk majd be a tortát kívülről), a maradékba pedig keverjük bele: a rumba áztatott mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, a citrom reszelt héját, és a rumot.

  6. 6. lépés

    A piskótát vegyük ki a formából és vágjuk 3 lapba. Töltsük a krémet a lapok közé, majd vonjuk be az oldalát is a félretett krémmel. Tegyük hűtőbe dermedni, hogy a krém megszilárduljon.

  7. 7. lépés

    Kb. 2-3 óra elteltével, még tálalás előtt verjünk habbá 200ml habtejszínt a habfixálóval, és ezzel kenjük körbe a tortát, illetve nyomjunk tejszínhabrózsákat a tetejére. Kandírozott gyümölcsökkel, esetleg reszelt csokoládéval díszíthetjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem