Feltöltve:

Örmény mézes sütemény

timer 240
mood Közepes
person 10 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A krémhez

sűrített tej400 gramm
Rama Vajas Íz120 gramm

A tésztához

liszt315 gramm
szódabikarbóna1 evőkanál
Rama Vajas Íz225 gramm
méz60 gramm
tojás3 darab
kristálycukor300 gramm
dió150 gramm

Sütéshez

Sütési idő 60 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája sütőppírral bélelt sütőlemez

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Készítsük el a karamellt: egy lábasban tegyünk fel kevés vizet forralni, ebben szépen lassan 2 órán át főzzük meg a sűrített tejet (át is tehetjük befőttes üvegbe, és állíthatjuk azt a vízbe, amelynek teljesen el kell fednie az üveget, vagy tubust). Ha kell pótoljuk a főzővizet.
    Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni (hagyjuk a tubusban, vagy üvegben). Tegyük pihenni egy éjszakára.

  2. 2. lépés

    A kihűlt karamellt tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a Rama Vajas Ízt, és keverjük simára egy robotgéppel. Folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy besűrűsödjön.

  3. 3. lépés

    A lisztet szitáljuk egy tálba a szódabikarbónával együtt.

  4. 4. lépés

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőlemezeket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral (ezek hátoldalára előzetesen rajzoljuk fel 4 db kb 30x20cm-es téglalap sablonokat).

  5. 5. lépés

    Tegyünk fel kevés vizet forralni egy lábasban. A lábasra helyezzünk egy hőálló tálat, és a vízgőz felett olvasszuk fel a mézet és a Rama Vajas Ízt. Ha felolvadt, kézi habverővel keverjük bele a tojásokat (még mindig vízgőz felett), majd a cukrot is. Hagyjuk felolvadni. Végül keverjük bele a lisztet is (gépi habverővel).

  6. 6. lépés

    Vegyük le a gőzről. Osszuk négy egyenlő részre és sütőpapírral bélelt tepsire a megrajzolt sablonokat követve kenjünk 4 egyenlő méretű téglalapot (habkártyára vagy spatulára szükség lesz, mert elég ragadós a tészta).
    180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 5-7 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.

  7. 7. lépés

    Ha kihűltek a lapok, egyenesítsük le a széleket, négy egyforma méretű téglalapot kell kapnunk. A levágott tésztaszéleket a dióval egy késes aprítóban daráljuk le.

  8. 8. lépés

    Az összeállítás következik: Egy tálcára helyezzük az első lapot, és kenjük rá a karamelles krém negyedét. Erre fektessük a következő lapot, majd még egy réteg krémet... és így tovább, amíg a lapok és a krém is elfogyott (a krémből hagyjunk egy keveset a tészta oldalára is). A tetején a krémet szórjuk meg a darált dió-tészta keverékkel, és az oldalát is panírozzuk be vele.

  9. 9. lépés

    Tegyük hűtőbe pár órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem