Omlós sült csülök zöldséges rizzsel
Omlós sült csülök zöldséges rizzsel
  • timer115 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • bors - 10 darab
  • olaj - 2 evőkanál
  • Knorr Marhahúsleves-kocka - 2 darab
  • babérlevél - 4 darab
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • rizs - 25 dekagramm
  • sertészsír - 15 dekagramm
  • csülök - 1 darab
  • fagyasztott vegyes zöldség - 50 dekagramm

Elkészítés:

  1. A csülköt megmossuk, és beletesszük egy kuktába. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (ha egy picit kilóg a teteje a vízből, az nem baj). Teszünk mellé 4 babérlevelet, 2 szétmorzsolt leveskockát, és 10 szem borsot. Kb. 45 percig főzzük.
  2. Kiemeljük a kuktából a csülköt egy vágódeszkára, és feldaraboljuk lehetőleg úgy, hogy minden darabra jusson bőr is. Egy kizsírozott tepsibe tesszük a darabokat és megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal és őrölt köménnyel. A szeletek közé még teszünk egy pár zsírdarabkát és szeletelt fokhagymát. A csülök főzőlevéből öntünk a húsok közé kb. 2 dl-t. Ezután lefedjük a tepsit alufóliával és 1 órára betesszük a sütőbe 200 fokra.
  3. 1 óra után levesszük a fóliát és megpirítjuk a hússzeleteket, de csak akkor, ha még esetleg nem pirult meg a fólia alatt és még sok a lé alatta.
  4. Közben a rizst megmossuk és 1 ek. olajon egy picit átpirítjuk (nem kell sokáig, ha kicsit kifehéredtek a rizs szemek, akkor jó). Felöntjük dupla adag vízzel. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy a rizst egy mérőedényben mérjük ki, így pontosan ki tudjuk mérni a víz mennyiségét is. Belekeverünk a rizsbe egy szétmorzsolt leveskockát, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldséget (ezt nem keverjük bele, csak a rizs tetejére tesszük). Ráteszünk egy fedőt, megvárjuk amíg felforr, és lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet. Kb. 30 perc múlva elkészül, aztán alaposan összekeverjük, hogy mindenhova jusson zöldség.