Nutellás-banános kalács - Szűcs Réka - Ízből Tíz konyhájából
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • finomliszt - 45 dekagramm
    • élesztő - 25 gramm
    • tej - 3 dl
    • tojássárgája - 1 darab
    • olvasztott vaj - 5 dekagramm
    • kristálycukor - 6 dekagramm

    Töltelékhez

    • Nutella - 350 gramm
    • Banán - 2 darab

    Kenéshez

    • tojássárgája - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.
    2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval alaposan összekeverünk.
    3. A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.
    4. Lágy tésztát dagasztunk.
    5. Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
    6. A megkelt tésztát kettévágjuk, majd lisztezett nyújtódeszkán 40cmx30cm-es téglalappá nyújtjuk mindkettőt. Egyenletesen megkenjük a Nutellával, majd a vékonyra szeletelt banánt is elrendezzük rajta.
    7. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
    8. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.
    9. Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
    10. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

    Sütéshez