Feltöltve:

Narancsos sajttorta

timer 0
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A torta masszája

krémsajt500 gramm
tojás3 egész
tojássárgája2 darab
porcukor100 gramm
tejföl130 gramm
vanília0.5 rúd
citrom lereszelt héja1 darab
citrom leve0.5 darab
1 csipetnyi

A tésztához

háztartási édes keksz (klopfolóval zacskóban porrá zúzva)220 gramm
Ráma10 dekagramm

A sziruphoz

narancs5 darab
cukor4 púpos evőkanál
víz1 kevés

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az összetört kekszet keverd el az épp hogy csak felolvasztott Ramával, majd egyenletesen nyomkodd a tortaforma aljába, rakd be a hűtőbe (min. 6 perc). Meg fogsz lepődni ha majd kiveszed, milyen kemény tészta lett belőle. Most kapcsold be a sütőt, hogy mire kész leszel, már az is meleg legyen (180-200°C). A narancsok héját vagdosd le, és centrikusan filézd ki, (a rostokat ne dobd még ki), a kicsorgó levet, és a gerezd-filéket egy tálkában fogd fel. A narancs héjának nagy részét, fehér rész nélkül, vágd nagyon vékony csíkokra. A tortamassza hozzávalóit egyszerűen keverd össze. A felhevített serpenyőbe rakd bele a cukrot és karamellizáld, amikor már kezd sötétedni, csurgasd bele a narancslevet - nagy lesz a sistergés -, majd rakd bele a narancsfilék felét, és a csíkokra vágott narancshéjat. Ha túl sűrű, egy kis vizet is önthetsz hozzá. Ha kezd beforrni és már szirupos, akkor rakd hozzá a narancsfilék másik felét. Most légy gyors, vedd ki a tortaformát a hűtőből, és ezt a kis szirupot egyengesd el a szilárd tésztán. Szépen óvatosan, hogy túl sok buborék ne keletkezzen, öntsd rá a tortamasszát az egészre. Rakhatsz bele gyümölcsöket pl.: áfonyát, vagy mazsolát, (ezeket viszont lisztezd be, hogy sülés közben se merüljenek le), vagy bármit, amire gondolsz. A későbbi vághatóság szempontjából jobbak az apró, rostmentes gyümölcsök. Csúsztasd az egészet a sütőbe úgy, hogy alatta egy nagy tepsiben (sütő saját tepsije), bugyogjon az előzőleg felforralt, és belerakott víz. A sülés alatt ez a víz nem fogyhat el, tehát fontos, hogy sok legyen. Süsd kb. 50 percig, vagy amíg a teteje enyhén barnulni nem kezd. A torta szépen meg fog nőni a sütőben, de ha kiveszed, újra összeesik egy kicsit. Legalább 1 napig hagyd a tortát pihenni a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek. Tálaláskor csinálhatsz hozzá friss, fent leírt narancs, (vagy amilyen gyümölccsel dolgoztál) szirupot, amit a tányéron a szeletekre egyenként rácsorgatsz.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem