Feltöltve:

Napraforgókenyér

timer 75
mood Nehéz
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz10 dekagramm
tojás2 darab
olaj1 dl
cukor1 teáskanál
tej2 dl
liszt76 dekagramm
1 teáskanál
élesztő1 csomag

Napraforgókenyér recept.

Elkészítés

1. lépés

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a többi alkotórésszel összekeverjük. Dagasztjuk és kelesztjük. Jól kezelhető, simuló, nem ragadós tésztát kell kapnunk.

2. lépés

A tésztát két részre osztjuk, majd az egyik felét még öt részre. Az öt tésztadarabból négyet 22 cm, az ötödiket pedig 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk.

3. lépés

Nagy méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, ebbe kerülnek a lapok egymás tetejére. Utolsónak a nagyobb úgy, hogy a széle körben lelógjon. Minden lapot külön megkenünk Rama margarinnal, csak a legfelsőt nem.

4. lépés

A kör szélétől 1 cm–re kezdődően, vagyis egycentis peremet hagyva, bevágjuk a tésztát 4 helyen, így nyolc háromszöget nyerünk, amiket az egycentis perem összeköt. A kapott háromszögeket ezután kifelé hajtjuk, ezek a napraforgó külső szirmai, Lásd a képen a legkülső és legnagyobb nyolc szirom.

5. lépés

Elővesszük a másik tésztát. Ennek a tésztának a negyedét félretesszük, a maradék 3/4 tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Négyet 18 cm-es, az ötödiket kicsit nagyobb, kb. 20 cm-es körré nyújtjuk. Ezeket egyenként Rama margarinnal megkenve belerakjuk a napraforgó középbe a 20 cm-es körrel a tetején. A tésztát ismét bevágjuk 4 részre, 1 cm-re a szélétől. Ügyeljünk rá, hogy most a vágások a külső szirmok közepén legyenek, majd hajtogassuk ki a háromszögeket, így a kisebb szirmok a nagyobb szirmok közé esnek. A maradék tésztát helyezzük a napraforgó közepébe.

6. lépés

Az egész tésztát átkenjük tej és tojássárga keverékével, majd megszórjuk magokkal. A külső szirmok lehetnek pl.: szezámmagosak, a közepe pedig napraforgómagos. Hagyjuk még 10 percet pihenni, majd süssük meg, 180-200 C fokon körülbelül 35-45 percig sütjük.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 4
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem