Feltöltve:

Napraforgó kalács

timer 140
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Tésztához

finomliszt66 dekagramm
tojás1 darab
tojássárgája1 darab
olaj1 dl
cukor1 evőkanál
só (kb.)1.5 teáskanál
tej4 dl
friss élesztő4 dekagramm

Tetejére

tojás1 darab
napraforgó, len vagy szezámmag1 kevés

Kenéshez

Ráma6 dekagramm

Elkészítés

 1. 1. lépés

  A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces, dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet, vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba és 30-35 percig hagyjuk kelni. Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.

 2. 2. lépés

  Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük. Hagyjuk pár percig pihenni. Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egynegyed részét, cipót formázunk belőle és félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük, majd hagyjuk pihenni.

 3. 3. lépés

  Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük olvasztott Ramával. Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, majd erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.

 4. 4. lépés

  A tészta közepét nyolc részre vágjuk úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk. A cikkeket kihajtjuk. Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőjűre. Ha kész van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk, majd a közepébe helyezzük a félretett cipót.

 5. 5. lépés

  A kalácsot sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó, len, vagy szezámmaggal.

 6. 6. lépés

  Sütési ideje kb. 30-35 perc. 10-15 perc után, ha nagyon pirulna, egy fóliát kell ráteríteni.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Laktózmentes pihe-puha kalács

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 1

Mazsolás kalácsfészek

timer 175"
mood Közepes
thumb_up 0

Húsvéti foszlós kalács

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 11

A legjobb kürtőskalács

timer 70"
mood Nehéz
thumb_up 0

Csokis kalács

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Rózsa briós

timer 20"
mood Nehéz
thumb_up 0

Kakaós kalács

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0

Habcsókos csokis kalács

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0

Olcsó fonott kalács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0