Nagymamám csülkös répalevese a Levesek kategóriában
A csülköt felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és kuktában, takaréklángon megfőzzük (kb. 1 óra). A levét nagyobb fazékba szűrjük le. A húst falatokra vágjuk.
Amíg fő a csülök, megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk a répát és a burgonyát.
A csülök levébe feltesszük főni a felkarikázott répát és a kockára vágott burgonyát. Amíg fő, elkészítjük margarinból, és a lisztből a világos rántást. Amikor már majdnem megpuhult, beletesszük a levesbe a rántást.
Pár perc múlva a tejjel felöntjük és felforraljuk. Ha felforrt, a húst is beletesszük, és még egyszer felfőzzük. Ha kell sózzuk, de a füstölt hús sóssága miatt erre ritkán van szükség.