Nagymama cseresznyés tortája
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • burgonya - 1 kilogramm
    • só - 1 kávéskanál
    • Ráma - 25 dekagramm
    • tojássárgája - 4 darab
    • finomliszt - 35 dekagramm

    Töltelékhez

    • cseresznye - 1 kilogramm
    • cukor - 5 evőkanál
    • őrölt fahéj - 1 kávéskanál

    Elkészítés:

    1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, finomra reszeljük és egy tálba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá (kb. 5 dl.), amennyi ellepi, majd 15 percig pihentetjük. Utána leszűrjük, kinyomkodjuk. Az így kapott levet az áztató vízzel együtt félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a tésztát: a burgonyareszeléket megsózzuk, a Ramával, liszttel, tojásokkal lágy tésztát gyúrunk. Hideg helyen 20 percet pihentetjük és 3 részre osztjuk. Kerek lapokká nyújtjuk. A korongokat kb. 200 fokon 15 perc alatt megsütjük. A cseresznyét a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. A félretett burgonyalé tetejéről leöntjük az összegyűlt vizet. A visszamaradt keményítőt kevés forró gyümölcslével elkeverjük, majd a gyümölcsre öntjük. 2-3 percig forraljuk. Akkor jó, ha egy tányérra cseppentve a zseléhez hasonlóan megköt. Mielőtt teljesen megkötne, összeállítjuk a tortát. Rétegesen pakoljuk, tetejére tészta kerül. A legfelső lapot szeletekre vágjuk. 30 percet dermedni hagyjuk.