Moussaka (Görög rakott padlizsán)
Moussaka (Görög rakott padlizsán)
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person5 fő

Hozzávalók:

  • közepes padlizsán - 4 darab
  • olívaolaj - 7 evőkanál
  • darált bárány vagy marhahús - 50 dekagramm
  • közepes vöröshagyma - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • kockázott paradicsom konzerv - 1 doboz
  • cukor - 1 teáskanál
  • száraz vörösbor - 2 dl
  • Knorr Erőleveskocka - 2 darab
  • őrölt feketebors - 1 teáskanál
  • babérlevél - 1 darab
  • oregánó - 1 teáskanál
  • 6-7 cm-es egész fahéj - 1 darab
  • tej - 5 dl
  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • liszt - 10 dekagramm
  • őrölt szerecsendió - 2 csipetnyi
  • tojássárgája - 2 darab
  • Kefalotyri sajt vagy kecske sajt - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. A megmosott, padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
  2. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk, aprítsuk.
  3. 3 evőkanál olivaolajban pirítsuk a vöröshagymát világos sárgára, adjuk hozzá a fokhagymát, darált húst, morzsoljuk hozzá a leveskockákat. Kevergetve pirítsuk-pároljuk, amíg saját levét el nem fövi. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
  4. Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, az oreganot, a fahéjat és a babérlevelet, cukrot és az őrölt borsot. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 30 percig. A végén a fahéjat és a babérlevelet vegyük ki.
  5. A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olajat pótoljuk. A megsült padlizsánt tegyük papírtörlőre.
  6. Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
  7. Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
  8. Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  9. A megsült moussaka-t tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.