Feltöltve:

Moussaka (Görög rakott padlizsán)

timer 90
mood Könnyű
person 5 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

közepes padlizsán4 darab
olívaolaj7 evőkanál
darált bárány vagy marhahús50 dekagramm
közepes vöröshagyma2 darab
fokhagymagerezd2 darab
kockázott paradicsom konzerv1 doboz
cukor1 teáskanál
száraz vörösbor2 dl
Knorr Erőleveskocka2 darab
őrölt feketebors1 teáskanál
babérlevél1 darab
oregánó1 teáskanál
6-7 cm-es egész fahéj1 darab
tej5 dl
Rama Vajas Íz10 dekagramm
liszt10 dekagramm
őrölt szerecsendió2 csipetnyi
tojássárgája2 darab
Kefalotyri sajt vagy kecske sajt10 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A megmosott, padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.

  2. 2. lépés

    A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk, aprítsuk.

  3. 3. lépés

    3 evőkanál olivaolajban pirítsuk a vöröshagymát világos sárgára, adjuk hozzá a fokhagymát, darált húst, morzsoljuk hozzá a leveskockákat. Kevergetve pirítsuk-pároljuk, amíg saját levét el nem fövi. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.

  4. 4. lépés

    Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, az oreganot, a fahéjat és a babérlevelet, cukrot és az őrölt borsot. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 30 percig. A végén a fahéjat és a babérlevelet vegyük ki.

  5. 5. lépés

    A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olajat pótoljuk. A megsült padlizsánt tegyük papírtörlőre.

  6. 6. lépés

    Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.

  7. 7. lépés

    Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.

  8. 8. lépés

    Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.

  9. 9. lépés

    A megsült moussaka-t tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Csevapcsicsa

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1

Bolognai spagetti vörösborral

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Csirkés, sütőtökös curry

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Édes-savanyú csirke

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Kínai csípős-savanyú leves

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 1

Angol vagdalt

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Louisianai kreol dzsambalaja

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Thai piros csirke curry

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 2

Francia hagymaleves ementáli sajttal

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mexikói vörösbabos fasírtok

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Csirke tikka

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Joghurtos csirke curry

timer 160"
mood Közepes
thumb_up 2

Pho leves marhahússal

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 1