Mokkakorong
Mokkakorong
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 40 dekagramm
  • fagyos Rama - 20 dekagramm
  • porcukor - 10 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • tojássárgája - 1 darab
  • só - 1 csipetnyi

Krémhez

  • Ráma - 6 dekagramm
  • tejszín - 1 dl
  • instant kávépor - 15 teáskanál
  • őrölt kávé - 1 evőkanál
  • kávélikőr - 2 evőkanál
  • ét tortabevonó - 10 dekagramm

Díszítéshez

  • porcukor - 10 dekagramm
  • tojásfehérje - 1 darab
  • citromlé - 1 evőkanál
  • kávészemek - 1 darab

Elkészítés:

  1. A krémnek hűlnie kell, ezért azt készítjük el először. A Ramát és a tejszínt együtt felmelegítjük, hozzáadjuk a kétféle kávét, majd a likőrt, és jól összekeverjük. A tortabevonót apróra tördeljük, és gőz felett felolvasztjuk. Ezt is a tejszínes keverékhez adjuk, majd a krémet 3-4 órára hűtőbe tesszük. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipót formálunk, és alufóliába csomagolva a hűtőben fél órát pihentetjük. A hűtőből kivéve, lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 4 cm-s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes lángnál, kb. 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével simára keverjük. A korongok felét belemártogatjuk. A sütőlemezre rácsot helyezünk, és erre rakosgatjuk a mártott korongokat, és mindegyik közepébe 1 kávészemet teszünk. Kikapcsolt, langyos sütőben, az ajtót résnyire nyitva hagyva, kb. 20-25 perc alatt fényesre szárítjuk őket. A kihűlt krémet átkeverjük, majd a máz nélküli korongokra mogyoró nagyságú halmot teszünk belőle. Rányomkodjuk a mázas tetőket, és fémdobozba helyezzük a kész süteményeket. 2-3 hétig is eltartható.