Mogyorós pogácsa
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    -

    • só - 1 csipetnyi
    • liszt - 25 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • Ráma - 20 dekagramm
    • porcukor - 12.5 dekagramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • hámozott mogyoró - 10 dekagramm

    A díszítéshez

    • hámozatlan mogyoró - 60 darab

    Elkészítés:

    1. A mogyoró felét megdaráljuk, felét apró darabokra vágjuk, összekeverjük a liszttel és a sóval. A tojást kettéválasztjuk. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A Ramát habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját és a mogyorós lisztet. Cipót formálunk belőle, és hűtőben fél órát pihentetjük. A tésztát 4 részre osztjuk, a tésztanegyedeket átgyúrjuk. 30 cm hosszú hurkákra sodorjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, és golyókat kerekítünk belőlük. 5 cm-es távolságot tartva a sütőlapokra tesszük őket. A golyók közepébe fakanál nyelével nem túl mély lyukat nyomunk, tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és mindegyikbe 1-1 szem mogyorót teszünk. 12-15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban 3-4 hétig is eláll.