mazsola | 5 dekagramm |
---|---|
zsemlemorzsa | 15 dekagramm |
őrölt mogyoró | 25 dekagramm |
rum | 2 evőkanál |
citrom reszelt héja | 1 darab |
vaníliás cukor | 2 csomag |
tojássárgája | 3 darab |
tojás | 1 darab |
tejszín | 1.5 dl |
tej | 5 dl |
élesztő | 3 dekagramm |
vaj vagy sütőmargarin | 12 dekagramm |
kristálycukor | 28 dekagramm |
finom liszt | 35 dekagramm |
őrölt fahéj | 1 csipetnyi |
tojásfehérje | 1 darab |
---|---|
baracklekvár | 3 evőkanál |
porcukor | 5 dekagramm |
mogyoró | 1 darab |
Mogyorós gyűrű a Desszertek kategóriában
A töltelékhez 3,5 dl tejet felforralunk 5 dkg vajjal vagy sütőmargarinnal, 20 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Belekeverjük a zsemlemorzsával összekevert őrölt mogyorót, a mazsolát, ízlés szerinti rumot és fahéjat, majd az egészet újra felforraljuk és lehűtjük. Langyos tejből, élesztőből és egy kevés lisztből kovászt készítünk. Ha megkelt, összekeverjük a liszttel, a maradék cukorral és a puha vajjal vagy sütőmargarinnal, 1,5 dl langyos tejjel, fél deci tejszínnel, a tojással, 2 tojássárgával és a maradék vaníliás cukorral. Reszelt citromhéjjal és cseppnyi rummal ízesítjük, majd a tésztát hólyagosra dagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a mogyorós töltelékkel, majd felcsavarjuk, mint a beiglit. A két végét összeillesztjük, és kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett koszorúformába tesszük. További félórát kelesztjük, majd a tetejét tojássárgával megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Ezután tepsire borítjuk, újra megkenjük tojássárgával, és azonos hőmérsékleten 5 perc alatt az oldalát is aranybarnára sütjük. Amikor kihűlt, forró baracklekvárral megkenjük a tetejét.