A milánói makaróniról
A milánói makaróni rendkívül olcsó ételnek számít, szinte pár száz forintból is elkészíthető, ráadásul a milánói makaróni egy igazán népszerű étel hazánkban! És persze kinek nem jön jól egy gyors és finom tésztarecept a háznál, főleg, hogyha nincs időnk órákat a konyhában sertepertélni? És hát melyik gyereknek nem volt kedvence egykor a milánói makaróni? Ugyanakkor a milánói makaróni nem csak a gyerekek kedvence, de egyben az egyik legnépszerűbb „nemlétező” magyar étel. A milánói makaróniról nem hallottak Milánóban, sőt Magyarországon kívül szinte biztos, hogy az egész világon sem. Milánóban hiába is keresnénk az olasz étlapokon, biztos, hogy ilyen fogást nem fogunk találni. De akkor, hogyan született meg a milánói makaróni receptje? A hazai szakácsok kreativitása igazolja, hogy rengeteg olyan étel nevet osztottak ki annak idején, amelyek ugyan jól csengenek, de semmi közük sem volt az elnevezett tájegységhez. Ilyen a milánói spagetti is. Eredetének története ismeretlen, és csak annyit lehet tudni, hogy mi találtuk fel. Milánói makarónival tálalt rántott húst, nemhogy Milánóban, de Olaszországban sem fogyasztanak sehol. A milánói makaróni már több évtizede a menzák és az éttermek egyik legnépszerűbb étele. A milánói makaróni tökéletes választás lehet vacsorára és ebédre is egyaránt! Garantáltan az egész család örülni fog neki! Szerencsére ez az étel is a végtelenségig variálható, így, ha túl gyakran halljuk a gyerekek szájából, hogy „mikor lesz már milánói makaróni”, nyugodtan csavarhatunk egy kicsit a recepten, úgy, hogy több változatot is kipróbálunk.
A tésztát, 3 liter, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. Közben a felcsíkozott gépsonkát és a szeletelt friss vagy konzerv gombát az olajon megpirítjuk.
Ha a gomba a levét elfőtte, hozzáadjuk a milánói alapot és a vizet, majd jól összekeverjük.
Újraforrástól számított 4-5 percig főzzük, a tésztára öntjük, reszelt sajttal kínáljuk.