Milánói, Csilla módra recept.
A paradicsomokat, a paprikákat, a lilahagymát és a sonkát felvágjuk. A fokhagymát is felaprítjuk és későbbre félretesszük. A sajtot lereszeljük és azt is félretesszük.
Egy mélyebb lábasban felteszünk vizet főni, egy csepp olajjal és sóval. Ha a víz felforrt, akkor beletesszük a spagettit. 8 perc alatt meg kell főnie, de csak annyira, hogy al'dente maradjon, azaz belül kicsit szilárd, kívül puha, mert a szétfőzött tésztánál nincs rosszabb. Egy serpenyőben a margarint felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát, amit kissé megpirítunk, rátesszük a sonkát, azzal is jól átforgatjuk, hogy megsüljön, majd a paprikát tesszük rá, amit egy ici-picit lesütünk benne és amikor már majdnem lekapna, akkor tesszük bele a paradicsomot is. Ekkor sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.
Ha a tészta megfőtt, akkor rögtön leszűrjük és egy csepp olajjal meglocsoljuk, majd lefedve félretesszük. A serpenyőben megpuhult sonkás zöldségeket, ami a jó ragú alapja, felöntjük bő vízzel és fedő alatt pároljuk. Ha minden megfőtt benne felbontunk egy paradicsomsűrítmény konzervet és beletesszük a szaftba. Megszórjuk az apróra vágott fokhagymával. A főzésnek ebben az utolsó fázisában ez azért lényeges, mert az olaszok is így csinálják, hogy a fokhagyma aromája friss maradjon, majd ugyanígy teszünk a zöld fűszerekkel is. Sajtot kínálunk mellé és forrón tálaljuk.