tej | 3 dl |
---|---|
vanília | 1 csomag |
liszt | 3 evőkanál |
kristálycukor | 25 dekagramm |
pirított cukor | 4 evőkanál |
tojás | 2 egész |
Ráma | 25 dekagramm |
porcukor | 15 dekagramm |
---|---|
Ráma | 7 dekagramm |
tojás | 2 egész |
szódabikarbóna | 1 kávéskanál |
liszt | 50 dekagramm |
melegített méz | 4 evőkanál |
tej | 1 kevés |
Mézes zserbó a Desszertek kategóriában
A Ramát elmorzsoljuk a liszttel és a szódabikarbónával és hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és a porcukrot, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, kb. addig, amíg a krém elkészül, különben nagyon ragad. 5 részre osztjuk és erősen lisztezett deszkán a lapokat kb. 3 mm vastagságra nyújtjuk. Tepsi hátán kisütjük, a tepsit csak az első lap sütése előtt kell Ramával megkenni és lisztel megszórni, a többi már nem igényli. A méz feltétlenül melegített legyen, mert csak így lesz pontos a mérés. Krém elkészítése: a 4 kanál cukrot kiolvasztjuk, kevés presszókávéval felengedjük, és hűlni tesszük. A lisztet, a tojást, a tejet és a vaníliát összekeverjük, és az olvasztott cukorral együtt gőz felett sűrűre főzzük. Mikróban is főzhetjük, akkor 2x3 percre kell betenni, és a két idő között gépi vagy kézi habverővel jól át kell keverni. A 25 dkg cukrot a 25 dkg Ramával habosra keverjük, és a kihűlt karamellel összedolgozzuk. A lapokat megkenjük, a tetejére is jusson, melyre vékony rétegben porcukrot szitálunk és egymásra rakjuk. Másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a mézes tészta.