Feltöltve:

Mézes puszedli

timer 60
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A tésztához

Ráma50 gramm
barna, vagy kristálycukor60 gramm
méz125 gramm
citrom1 púpos evőkanál
finomliszt250 gramm
sütőpor1 csomag
őrölt fahéj1 teáskanál
őrölt szegfűszeg1 teáskanál
őrölt szerecsendió1 teáskanál
tojás1 darab
liszt a formázáshoz1 kevés

A díszítéshez és a mázhoz

mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen100 gramm
tortabevonó étcsokoládé100 gramm
cukorgyöngy2 teáskanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A Ramát, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk és a mézes keveréket kihűtjük.

  2. 2. lépés

    Közben a citromot forró, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, majd szárazra töröljük.

  3. 3. lépés

    Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, majd fakanállal összekeverjük.

  4. 4. lépés

    A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hideg helyre tesszük.

  5. 5. lépés

    2-3 nagy tepsit, vagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon, vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk és fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket csupaszon hagyjuk. A szabáshulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.

  6. 6. lépés

    200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

  7. 7. lépés

    A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk és megszórjuk színes cukorgyönggyel, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

  8. 8. lépés

    Dobozba csomagolva, soronként papírral letakarva 1 hónapig eláll.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Rakott mézes

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes szelet

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes sütemény

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes rudacskák

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0

Ropogós mézes

timer 110"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes grízes szelet

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 1

Mézes süti

timer 1"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes suti

timer 1"
mood Közepes
thumb_up 0

Mézes báb

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézeskalács

timer 330"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes süti

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Puha, rozsos mézeskalács

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mézes habos

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Első adventi mézeskalácsom

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

A legfinomabb mézeskalács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Karácsonyi soros mézes

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0