Feltöltve:

Méteres kalács

timer 150
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

A tetejére

étcsokoládé30 dekagramm
Ráma8 dekagramm

A tésztához

keserű kakaópor2 púpos evőkanál
finomliszt vagy rétesliszt (fele-fele arányban)52 dekagramm
sütőpor1.5 csomag
langyos víz3 dl
porcukor52 dekagramm
nagy tojás8 darab
Ráma25 dekagramm

A krémhez

rum (ez el is maradhat)3 evőkanál
porcukor30 dekagramm
kristálycukor5 evőkanál
tej7.5 dl
főzni való puncs ízű pudingpor (8 dkg)2 csomag
Ráma30 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a Ramával jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét). Az egyiket a kakaóporral barnára „festjük”, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá.

  2. 2. lépés

    A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk. Külön-külön, Ramával kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.

  3. 3. lépés

    Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét – ami sütésnél általában felpúposodik – egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük.

  4. 4. lépés

    A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros Ramát és a rumot is.

  5. 5. lépés

    Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.

  6. 6. lépés

    A csokoládét a Ramával vízgőzre téve felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük.

  7. 7. lépés

    Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0