liszt | 40 dekagramm |
---|---|
élesztő | 12 gramm |
cukor | 4 evőkanál |
langyos víz | 2 dl |
só | 1 csipetnyi |
langyos tej | 1 dl |
Ráma | 4 dekagramm |
darált dió | 15 dekagramm |
---|---|
porcukor | 5 dekagramm |
tej | 0.5 dl |
darált mák | 15 dekagramm |
---|---|
porcukor | 10 dekagramm |
tej | 1 dl |
sűrű szilvalekvár | 20 dekagramm |
---|
Mesés kuglóf a Desszertek kategóriában
Dagasztótálban fakanállal összekeverünk 15 dkg lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl langyos vízzel, majd letakarjuk és 1-2 órát állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a csipet sót és 20 percig dagasztjuk, majd a vége felé hozzáadjuk a Ramat is.
Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Közben elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez egy kis lábasban összekeverjük a mákot, a cukrot, a tejet, jól összemelegítjük, majd hagyjuk hogy teljesen kihűljön.
A diós tölteléket is az előbb említett módszerrel készítjük el.
A megkelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két, nagyjából egyformára és egy kisebbre.
A legkisebbet kinyújtjuk, megkenjük a szilvalekvárral, majd mint a beiglit feltekerjük és a kuglóf forma aljába tesszük.
A következő cipót is kinyújtjuk, ezt a diós krémmel kenjük meg, feltekerjük és a másik tésztára helyezzük.
A következő a mákos, ugyanúgy kinyújtjuk, feltekerjük és a diósra tesszük. Kicsit letakarjuk és hagyjuk még egy picit kelni.
220 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva csökkentjük 200 fokra, végül 170 fokon sütjük. Kb. 30 perc alatt készül el, sima régi fajta sütőben. Jó munkát hozzá.