Meggyvermut recept.
A meggyet kimagozzuk, jól kinyomkodjuk és a levével együtt egy 5 literes befőttes üveg aljára tesszük. A magokat összetörjük, (kalapáccsal meg lehet próbálni) és azt is a meggyre szórjuk. A cukrot kevés vízzel sziruppá főzzük és a meggyre öntjük. Az egészhez még annyi vizet öntünk, hogy kb. 3-4 ujjnyi hely maradjon az üveg tetejéig szabadon, így forrás közben nem fog kifutni.
Az egészet hagyjuk 6 hétig erjedni úgy, hogy naponta kétszer megkeverjük. Ha letelt a 6 hét, akkor lefejtjük. Ez azt jelenti, hogy az egészet leszűrjük egy tiszta tálba és a meggyet is kinyomkodjuk. Kimossuk a kiürült befőttes üveget, majd visszatöltjük bele. Kb. még 2 hét, mire szépen letisztul.
Ekkor üvegbe önthetjük. Vigyázzunk, hogy az alján lévő seprű ne kerüljön bele. Az üvegből is óvatosan öntsük, amikor már a végét járja, mert még mindig lehet zavaros az alja. Javasolt hűtőben tárolni. Ami nem fér a hűtőbe, azt olyan üvegbe tegyük, hogy minél kevesebb levegő legyen fölötte.