tojás | 6 darab |
---|---|
kristálycukor | 6 evőkanál |
vaníliás cukor | 1 csomag |
finom liszt | 12 dekagramm |
sütőpor | 0.5 csomag |
vaj vagy sütőmargarin | 1 kevés |
finomliszt | 1 adag |
tej | 2 dl |
---|---|
porcukor | 10 dekagramm |
kakaópor | 10 dekagramm |
vaj vagy sütőmargarin | 20 dekagramm |
kristálycukor | 10 dekagramm |
mogyoró | 10 dekagramm |
meggybefőtt | 35 dekagramm |
rum | 0.5 dl |
mazsola | 10 dekagramm |
Meggytekercs a Desszertek kategóriában
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, és összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk. A tojássárgára rászórjuk a liszt felét, rákanalazzuk a tojásfehérjét, majd következhet a maradék liszt. Óvatosan összedolgozzuk úgy, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett 20x30 cm-es tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és nedves konyharuhában feltekerve hagyjuk kihűlni. Krém: a krémhez a tejet a porcukorral és a kakaóval folyamatos keverés közben felforraljuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a vajat vagy sütőmargarint, és az egészet habosra keverjük. A cukrot egy kis lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót és aranybarnára pirítjuk. A forró grillázst kivajazott vagy kisütőmargarinozott tányérra öntjük, majd amikor kihűlt, apró darabokra törjük. A kakaókrémet elkeverjük a grillázzsal, a meggyel és a rumba áztatott mazsolával. A krémet elsimítjuk a piskótán, majd szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen megdermed. A tetejét meghintjük porcukorral, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.