A meggyszószról
Hagyományos, klasszikus meggymártás recept! Főtt húsokhoz, köretekhez kiváló! De mennyei finom akár édesburgonya mellé, vagy a rántott ételekhez is. Biztosan sok mindenkinek az iskolai menza jut eszébe, ha szóba jön a meggyszósz. Sokaknak valószínűleg nem volt a kedvence, amikor a meggyszósz főtt krumplival és főtt hússal volt tálalva. Ez a recept viszont biztosan a kedvencünk lesz! A meggyszósz kissé savanykásan, langyosan vagy hidegen a legfinomabb! A meggyszósz sokféleképpen elkészíthető. Kimagozás után megszórhatjuk fahéjjal, porcukorral vagy szegfűszeggel. A meggyszószt készíthetjük akár tejszínnel is. Az aranyszabály mindkét verzió esetén az, hogy lassú tűzön folyamatosan kevergessük, hiszen, ha nem figyelünk oda, akkor hirtelen összecsomósodik. Ha diétázunk, akkor a cukor helyett érdemes szegfűszeget, citromlevelet, fahéjat, vagy egy kevés édesítőszert használni az édes ízélmény érdekében. Köretként pedig választhatunk kuszkuszt, vagy bulgurt, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaznak és rettentő hamar elkészíthetőek. Aki nem diétázik, az nyugodtan egyen a meggyszószhoz pl. párolt rizst. Egy jó tanács a meggyszósz elkészítésénél: ha épp nem meggyszezonban vagyunk, nyugodtan használjunk fel fagyasztott meggyet vagy konzerv meggyet! Ezekből is tökéletes lehet a meggyszósz! A konzerves meggynél azonban ne vízzel, hanem a gyümölcs levével forraljuk fel a meggyet, és fontos, hogy ne használjunk cukrot vagy édesítőszert sem, hiszen ez a lé már alapból édes.
A meggyet ha nem magozott kimagozzuk.
Egy közepes lábasban feltesszük a meggyet, a magozásnál keletkezett lével együtt főni és hozzáöntünk 7-10 dl vizet.
A vízben teszünk cukrot. Attól is függ, hogy a meggy mennyire savanykás. Lehet kevesebb, vagy több a cukor. A cukorral együtt teszünk bele fahéjat is ízlés szerint.
Kb 15 perc után főzés után habarást készítünk a következőképpen: a tejben elkeverjük a lisztet csomómentesre, majd a meggy főzőlevéből is teszünk bele 2-3 kanállal, hogy a tej átvegye a hőt.
Takarék lángon lassan a habarást beleöntjük a meggyszószba. Folyamatosan kevergetjük amíg besűrűsödik. Egyszer hagyjuk, hogy felforrjon és kész is.