Ráma | 10 dekagramm |
---|---|
méz | 3 evőkanál |
kristálycukor | 30 dekagramm |
ecet | 1 kávéskanál |
szódabikarbóna | 1 evőkanál |
tojás | 2 darab |
finomliszt | 70 dekagramm |
kakaó (kb) | 2 evőkanál |
Ráma | 25 dekagramm |
---|---|
sűrített tej | 1 doboz |
tejszínes, vaníliás pudingpor | 2 csomag |
tej | 6 dl |
cukor | 4 evőkanál |
Marlenka (kakaós) recept.
Előző nap a sűrített tejet dobozostól megfőzzük úgy, hogy elbukjon a vízben, 2 órán keresztül főzzük. Elkészítjük a tésztát. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a Ramát, a mézet és a cukrot, de állandóan kevergetjük, hogy le ne égjen. Egy kis tálban összekeverjük a szódabikarbónát és az ecetet, majd ezt is a mézes keverékhez adjuk. Hozzáadjuk a tojást. Ha barna massza keletkezik, lehúzzuk a tűzről. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a masszához adjuk. Ha a tészta nem jól keveredik, lehet hozzáönteni egy kis tejet, vagy vizet. Összegyúrjuk, letakarjuk és meleg helyen 1 órát pihentetjük. Mikor megpihent hat részre osztjuk. Mindegyiket külön-külön megsütjük Ramával kikent és lisztezett tepsi hátoldalán. Én kartonpapírból csináltam formát és aszerint vágtam ki a tésztát. Amit levágtam a tésztából széleket, azt is megsütöttem, mert azzal lesz megszórva a marlenka teteje. Mielőtt a tésztát betennénk a sütőbe, villával a tetejét kicsit szurkáljuk meg. 170 °C-on, kb. 5-7 percig süssük. A tésztára oda kell figyelni, mert vékony és hamar odaég. Elkészítjük a tölteléket: pudingot főzünk a tejből, pudingporból és a cukorból, majd kihűtjük. A Ramát kikeverjük a sűrített tejjel. A megsütött tésztaszéleket lereszeljük, majd átszitáljuk. Ha a puding kihűlt összekeverjük Ramás sűrített tejjel. A lapokat vékonyan megkenjük a krémmel, az utolsó lapra is kenünk krémet, majd megszórjuk a lereszelt és átszitált tésztával. Másnap szeleteljük.