Feltöltve:

Marlenka (fehér csokoládés)

timer 360
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

liszt300 gramm
kukoricakeményítő200 gramm
Ráma250 gramm
méz (erdei)3 evőkanál
cukor (barna)200 gramm
szódabikarbóna1 evőkanál
ecet1 teáskanál
1 darab
csomag vaníliás cukor (elhagyható)10 gramm
tojás2 darab
cukrozatlan kakaópor3 evőkanál

krem

sűrített tej3 tubus
Ráma250 gramm
fehér csokoládé200 gramm

Marlenka (fehér csokoládés) a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és főzzük a sűrített tejet 3 órán keresztül.

2. lépés

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet főni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a Ramát és a tojásokat. Gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sűrű lett, vegyük le a tűzről és hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

3. lépés

Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítővel és a kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészből rugalmas tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

4. lépés

Amikor a sűrített tej eléggé karamell színű lett a befőttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehér csokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverővel keverjük habosra a Ramát, és adjuk hozzá a már kihűlt, karamellizált sűrített tejet.

5. lépés

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Vágjunk le 5 egyforma méretű sütőpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütőt kapcsoljuk 180 C-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát a sütőpapírral együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihűlni.

6. lépés

Rétegezésnél lehetőleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel úgy, hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket. Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hűvösebb helyre.

7. lépés

Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.

8. lépés

A tésztákat egyenesen a sütőpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.

9. lépés

Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik. A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.

10. lépés

Érdemes a tálalás előtti este szobahőmérsékletre tenni a süteményt letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem