Feltöltve:

Marhapörkölt

timer 150
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

marhalábszár80 dekagramm
sertészsír vagy olaj2 evőkanál
fűszerpaprika2 evőkanál
fej hagyma2 darab
fokhagymagerezd4 darab
köménymag1 teáskanál
1 teáskanál
Paradicsom1 darab
zöldpaprika1 darab
Delikát ételízesítő1 teáskanál

A marhapörköltről
Elég, ha csak eszünkbe jut a bográcsban gőzölgő marhapörkölt illata és máris összefut a nyál a szájunkban. Mire is érdemes figyelnünk az elkészítésekor?
Elsőként fontos tisztáznunk, mit is jelent maga a pörkölés folyamata. A pörkölés tulajdonképpen a hús zsírjára való lesütése. A módszer és vele együtt az étel az alföldi pásztorokhoz köthető. A marhapörkölt igazi magyaros étel, elkészítésével nem kell sokat bajlódnunk. Ami ellenben nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű húsból készüljön az étel, hiszen nagyjából ezen áll vagy bukik a marhapörkölt sikeressége. Elsősorban a lábszár, lapocka vagy fartő ajánlott. Sajnos, ha túl öreg marhából származó húst vásárolunk, könnyen előfordulhat, hogy a marhapörkölt rágós marad. Ha netán mégis gyengébb minőségű húst sikerül beszereznünk, pároljuk minél alacsonyabb hőmérsékleten, hogy megpuhuljon, anélkül, hogy szétesne.
Továbbá a hús minősége mellett érdemes odafigyelnünk még az arányokra, ha marhapörköltet készítünk: ne vigyük túlzásba az olajat, sőt a hagymából és a paprikából is megárt a sok.
Használhatunk kuktát is a marhapörkölt elkészítéséhez, így gyorsabban kész leszünk vele.
A marhapörköltet megbolondíthatjuk egy kis vörösborral, remekül illik hozzá. Figyeljünk rá, hogy száraz vagy félszáraz vörösbort válasszunk hozzá.
A marhapörköltet rengeteg fajta körettel tálalhatjuk. Jól illik hozzá a rizs, a krumpli, a nokedli és a tarhonya is. Egy kis tejfölt is kínálhatunk hozzá, hiszen sokak számára ez is szervesen hozzátartozik a marhapörkölthöz.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A hagymát vágjuk apróra. Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel a zsírt, pirítsuk meg rajta a hagymát aranysárgára. Ezalatt a marhahúst vágjuk kb. 3 cm-es kockákra.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk a húst a hagymához.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük 1 tk sóval és erős lángon pirítsuk meg.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Keverjük el, öntsünk rá egy kevés vizet, adjuk hozzá a Delikátot és közepes lángon főzzük fedő nélkül, időnként kevergetve. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le, de ne legyen alatt bő folyadék sem. A vizet mindig pótoljuk, ha szükséges.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Amikor a hús már kezd puhulni, akkor adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát és az őrölt köménymagot is. Főzzük készre. A végén szükség szerint ízesítsük sóval vagy Delikáttal. Tálaljuk tarhonyával, nokedlivel, vagy főtt krumplival és savanyúsággal.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Klasszikus zürichi borjúragu

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0

Grillezett steak saláta pirítóssal

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Marhasült

timer 180"
mood Könnyű
thumb_up 1

Marhasült édesburgonyával

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Borjú Cordon Bleu

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1

Bécsi szelet

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1

Bélszín béarni mártással

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Gombás pacalpörkölt

timer 16"
mood Közepes
thumb_up 0

Vörösboros, gombás marhapörkölt

timer 160"
mood Közepes
thumb_up 3

Marhapörkölt

timer 160"
mood Közepes
thumb_up 1

Pincepörkölt

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 2

Szecsuáni marha

timer 25"
mood Közepes
thumb_up 0

Hagymás-gombás marha

timer 200"
mood Közepes
thumb_up 0

Vasi marhafelsál galuskával

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0