Mandulás ropogós
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • pörkölt szemes kávé - 2.5 dekagramm
  • mandula - 12 csapott mokkáskanál
  • liszt - 20 dekagramm
  • zacskó sütőpor - 1 kis
  • só - 1 csipetnyi
  • Ráma - 7 dekagramm
  • cukor - 15 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • erős feketekávé - 3 dl

Elkészítés:

  1. A szemes kávét tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére, a másikra pedig borítsuk rá a hámozott mandulát. A magvakat pirítsuk körülbelül 10 percig 180 fokos sütőben, majd hagyjuk őket kihűlni. Utána daráljuk finomra először a megpörkölt kávét, ha elkészült, tegyük félre, aztán jöhet a mandula is. A lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot, az őrölt kávét és a darált mandulát is, majd morzsoljuk hozzá a Ramát. Keverjük el a masszában a tojásokat, és adjunk hozzá annyi lefőzött kávét, hogy jól gyúrható, ám kissé kemény tésztát kapjunk. A tésztából formázzunk két laposabb, széles hengert, tegyük őket a sütőpapírral bélelt, Ramával kikent sütőlapra és süssük 20 percig. Amikor elkészült, vágjuk fel vastag szeletekre, rendezzük el a sütőlapon, és süssük további 10 percig.