Feltöltve:

Mandulás-narancsos fonott kalács

timer 60
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Töltelék

víz2 dl
cukor18 dekagramm
pörkölt, darált mandula40 dekagramm
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz4 evőkanál
Ráma5 dekagramm

Narancshéjkocka

víz (vagy a narancsok leve)1 dl
cukor25 dekagramm
narancs2 darab

1 nagy vagy 2 normál kalács tésztája

tej2.5 dl
élesztő2.5 dekagramm
cukor5 dekagramm
finomliszt50 dekagramm
1 teáskanál
puha Rama15 dekagramm
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
citrom reszelt héja1 kis
tojássárgája +1 tojás a kenéshez1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tejet meglangyosítjuk, de ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőgombákat, és nem kel meg a tészta. A tejben elkeverjük az élesztőt, egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd langyos helyre tesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk (közben laza szerkezetű és szobahőmérsékletű lesz, ez az élesztő miatt fontos), hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a puha Ramat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat. Összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd egynemű tésztává dolgozzuk. Ha a kezünkhöz ragad a tészta, egy kis lisztet még adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán kis gömböt formálunk belőle, majd langyos helyen 20-25 perc alatt duplájára kelesztjük.

  2. 2. lépés

    A narancshéjkockák elkészítéséhez felforraljuk a vizet (vagy narancslevet) a cukorral, takarék lángon 6-8 percig főzzük benne a narancsok kockára vágott héját, majd másnapig benne hagyjuk, hogy a cukrot magába szívja. Leszűrjük, majd használhatjuk.

  3. 3. lépés

    A töltelékhez a vizet a cukorral és a leszűrt narancshéjkockákkal felforraljuk, a többi hozzávalót összekeverjük, majd a szirupba forgatjuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

  4. 4. lépés

    A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastag, 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, 3 csíkra vágjuk. A tölteléket 3 részre osztjuk, és 30 cm-es rudakká formázzuk, majd a tésztacsíkokra helyezzük, szorosan feltekerjük. A hengerek egyik végét összecsippentjük, a szálakat összefonjuk, majd a kalács tetejét a felvert tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. (Ha kisebb a tepsink, két kisebb kalácsot készítünk.) A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben, majd 10-15 perc alatt langyos helyen ismét megkelesztjük. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0