Mákos lepény
Mákos lepény
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelékhez

    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • mazsola - 5 dekagramm
    • lekvár - 4 evőkanál
    • só - 1 csipetnyi
    • tojásfehérje - 2.5 darab
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • rumaroma vagy 1 evőkanál rum - 1 pár csepp
    • porcukor - 4 evőkanál
    • víz - 1 dl
    • tej - 3 dl
    • darált mák - 20 dekagramm

    Továbbá

    • tojásfehérje - 0.5 darab
    • zsemlemorzsa a szóráshoz - 3 evőkanál
    • Ráma - 1 darab

    Tésztához

    • liszt - 38 dekagramm
    • tejföl - 2 evőkanál
    • tojássárgája - 3 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • cukor - 15 dekagramm
    • sütőpor - 1 csomag
    • Ráma - 16 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi

    Elkészítés:

    1. Töltelék elkészítése: a mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés vízbe beáztatjuk 10 perce, majd lecsepegtetjük. A tepsit Ramával kikenjük. A töltelékhez a tejet felforraljuk a vízzel, cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mákot és felfőzzük közben kevergetjük. Pár perc után, a tűzről lehúzva belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, egy citrom reszelt héját, pár csepp rumaromát, lekvárt, majd félre tesszük hűlni. A tészta elkészítése: a liszthez adunk egy csipet sót, beletesszük a kockázott Ramát, elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk és folpackba csomagolva kicsit pihentetjük. Amíg pihen a tészta, a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük kemény habbá és óvatosan a máktöltelékhez keverjük. 2-2 Folpack fólia között kinyújtjuk a tésztákat tepsi méretűre. Az első tésztát a Ramával kikent tepsibe fektetjük. Meghintjük 2 evőkanálnyi zsemlemorzsával, ráöntjük a tölteléket és elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Fél tojásfehérjével lekenjük a tetejét, húsvillával sűrűn megszurkáljuk és előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 35 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Aki szereti, megszórhatja porcukorral tálalás előtt. .