Mákos habcsók
Mákos habcsók
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojásfehérje - 4 darab
  • citromlé - 1 evőkanál
  • áfonya vagy ribizlilekvár - 33 dekagramm
  • kristálycukor - 25 dekagramm
  • reszelt citromhéj - 1 kávéskanál
  • darált mák - 10 dekagramm
  • darált mandula - 20 dekagramm

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket és a citromlét habüstbe tesszük, félkemény habbá verjük, majd meleg vízfürdőbe állítjuk, és kemény habbá verjük. Apránként, kanalanként beleszórjuk a kristálycukrot, és addig verjük tovább, amíg szép fényes, kemény habot nem kapunk.
  2. Lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A lekvárt szitakanálban áttörjük, 8 dkg-ot a habhoz adunk, majd kíméletesen belekeverjük a citromhéjat, a mandulát és a mákot.
  3. A masszát egy nagyobb, 10 -12 cm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba tesszük, és kb. 2,5 cm távolságra apró halmokat nyomunk a sütőlapra, mert sütés közben kissé szétterülnek. Szobahőmérsékleten 2 órán át száradni, szikkadni hagyjuk.
  4. 150 fokra előmelegítjük a sütőt, kb. 40 percig sütjük a csókocskákat (tűpróba), félidőben kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson. Kivesszük a sütőből, tetejüket fakanál nyelével gyengéden benyomjuk (de nem lyukasztjuk át!), és a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
  5. A maradék 25 dkg lekvárt pici lyukú csőrrel ellátott habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a habcsókok üregét. Hagyjuk egészen megszáradni (kb. 24 óra), és jól záródó dobozban tároljuk. 2-3 hétig is eltartható.