liszt | 1 kilogramm |
---|---|
Ráma | 40 dekagramm |
tej | 2 dl |
porcukor | 10 dekagramm |
tojássárgája | 4 darab |
élesztő | 2 dekagramm |
mák | 65 dekagramm |
dió | 60 dekagramm |
cukor | 60 dekagramm |
méz | 20 dekagramm |
tej | 6 dl |
darált keksz | 30 dekagramm |
mazsola | 1 darab |
citromhéj | 1 darab |
narancslé | 1 darab |
vaníliás cukor | 1 csomag |
őrölt fahéj | 1 kevés |
Mákos, diós beigli a Desszertek kategóriában
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1/2 óráig pihentetjük, végül 4 cipőt készítünk belőle.
Mákos töltelék: 65 dkg mák, 30 dkg cukor, 10 dkg méz, 2.5 dl tej, 10 dkg darált keksz, mazsola, citromhéj, narancslé, vaníliás cukor. A cukrot a tejjel felfőzzük, a kekszet és egyebeket hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a mákot belekeverjük.
Diós töltelék: 60 dkg dió, 20 dkg darát keksz, 10 dkg méz, 30 dkg cukor, 3,5 dl tej, mazsola, citromhéj, vaníliás cukor, őrölt fahéj. A cukrot a tejjel felfőzzük, a kekszet és egyebeket hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a a diót belekeverjük.
A tölteléket hidegen kenjük a tésztára, tojássárgával megkenjük, majd hűtőbe tesszük. Mérsékelt hőfokon 35- 40 percig sütjük.