Feltöltve:

Mákos bejgli

timer 170
mood Nehéz
person 8 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A tésztához

Liszt500 gramm
1 csipetnyi
Rama Vajas Íz250 gramm
Tojás3 darab
kristálycukor50 gramm
élesztő20 gramm
tej2 dl

A töltelékhez

tej6 dl
darált mák600 gramm
Cukor400 gramm
mazsola200 gramm
citrom reszelt héja1 darab
Liszt100 gramm

A kenéshez

Tojás1 darab

"
A resztelt májról
A resztelt máj isteni vacsoraként szolgálhat és az elkészítése sem telik sok időbe, hiszen előkészületekkel együtt hipp-hopp megvan 15-20 perc alatt. Persze a tökéletes resztelt máj elkészítéséhez sem árt elsajátítanunk pár technikát, amit egyébként is hasznos tudni, ha májas ételekhez látunk hozzá. Először is fontos, hogy sütés előtt ne sózzuk meg a májat, mert a víz kiszívhatja a víztartalmát és emiatt könnyen kiszáradhat. Ajánlott csak akkor sózni a májat, amikor már teljesen elkészült. A jó resztelt máj puha, szaftos és ízletes, készítsük ezért sok hagymával, ami a fogás szaftosságát adja majd. Az is fontos, hogy ne süssük túl sokáig, mert könnyen kiszáradhat. Elég neki 6-8 perc pirulás forró zsiradékban, jobb a májnak, ha gyorsan sütjük ki magas lángon. Miután lepirítottuk, öntsünk hozzá egy kis bort vagy sört, majd fedő alatt pároljuk 10-12 percig. A legjobb házi resztelt máj receptek elengedhetetlen kelléke a majoránna, dolgozhatunk szárítottal, de ha van rá lehetőség, akkor frissel ajánlott elkészíteni. Egy jó szaftos resztelt máj nagyszerűen kombinálható köretekkel és italokkal is. Készíthetjük krumplipürével, rizzsel, törtburgonyával, sőt, a resztelt máj zöldborsóval is kiváló. Tálalhatjuk egy jó pofa sörrel, vörös- vagy fehérborral, de akár pálinkával is nagyszerű párosítás a resztelt máj. Aki valami újdonságra vágyik, az kipróbálhatja almával, de pár szelet pirítóssal vagy akár magában is fenséges! A kész resztelt májra szórhatunk egy kis friss petrezselymet, ami díszítésként és fűszerezésnek is egyaránt nagyszerű!
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Tegyük az élesztőt a hideg tejbe, majd adjunk egy csapott teáskanál cukrot hozzá. Keverjük össze és hagyjuk felfutni 10 percen keresztül.

  2. 2. lépés

    Szitáljuk a lisztet egy tálba és morzsoljuk el benne a kockákra vágott Rama Vajas Ízt. Adjuk hozzá a 2 felvert tojást, az élesztős keveréket, majd a cukrot és egy csipet sót. Alaposan gyúrjuk egybe a tésztát. Ha még nagyon ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet.

  3. 3. lépés

    Ha a tészta egynemű, osszuk el kettő/négy egyenlő részre és formáljunk cipókat belőlük. Letakarva pihentessük őket a hűtőben 30 percen keresztül.

  4. 4. lépés

    Közben készítsük el a tölteléket. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a citromhéjat, a mazsolát, és a darált mákot. Vegyük le a tűzről, majd ha kihűlt, keverjük el benne alaposan a lisztet is.

  5. 5. lépés

    Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztákat 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra. Kenjük el a tésztán egyenletesen az előzőleg két/négyfelé osztott tölteléket, 1-1 cm-t hagyva a széleken. Kenjük meg a széleket a maradék egész tojással, majd tekerjük fel óvatosan a tésztát, ügyelve arra, hogy a széleket jól zárjuk le, és a töltelék ne folyjon ki.

  6. 6. lépés

    1 tojást válasszunk szét, és a felvert sárgájával kenjük meg egyenletesen a bejglik tetejét. Kelesszük szobahőmérsékleten 30 percen keresztül, hogy megszáradjon a sárgája a tetejükön.

  7. 7. lépés

    Helyezzük a bejgliket margarinnal kikent lemezre. Kenjük meg a megszáradt tojássárgája réteget tojás fehérjével, vékonyan, néhány mozdulattal, hogy a sárgája ne keveredjen a fehérjével. A kettős kenés adja majd a bejglinek a szép, repedezett és csillogó tetőt. Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, míg a fehérje réteg is teljesen megszárad. Közben melegítsük elő a sütőt 170-180 °C-ra.

  8. 8. lépés

    Ha a fehérje réteg is teljesen megszáradt, tegyük a bejgliket a sütőbe, és süssük 25-30 percen keresztül, míg teljesen átsülnek.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Mákos bejgli

timer 170"
mood Nehéz
thumb_up 1

Mákos beigli

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 10