Mákos-morzsás lepény
Mákos-morzsás lepény
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tej - 4.1 dl
  • teljes kiőrlésű búzaliszt - 20 dekagramm
  • hajdinaliszt - 20 dekagramm
  • élesztő - 3 dekagramm
  • Ráma - 12.5 dekagramm
  • cukor - 19 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • tojás - 1 darab
  • tojássárgája - 1 darab
  • darált mák - 50 dekagramm
  • citrom reszelt héja - 0.5 darab
  • mazsola - 10 dekagramm
  • búzaliszt - 20 dekagramm
  • barna cukor - 10 dekagramm
  • Ráma - 12.5 dekagramm
  • apróra vágott mandula - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsünk meg 1,6 dl tejet. A teljes kiőrlésű búzalisztet és a hajdinalisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomjunk mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a tejet, és lazán gyúrjuk össze az egészet, majd kelesszük meleg helyen kb. 20 percig. Dolgozzunk bele 6 dkg Ramát, 4 dkg cukrot, sót, tojást és a tojássárgát. Formáljunk belőle gömböt, és letakarva addig kelesszük, amíg a duplájára nő. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és nyújtsuk ki. A mákot főzzük fel a maradék tejjel, cukorral,Ramával és citromhéjjal, majd keverjük bele a mazsolát. Kicsit hagyjuk hűlni, aztán simítsuk a tésztára. A búzalisztet keverjük össze a barna cukorral, a Ramával, a mandulával, és addig gyúrjuk, amíg szórható morzsa lesz belőle. Ezt szórjuk a mákra, majd süssük meg a süteményt a sütő középső rácsán kb. 30 perc alatt.