Mákos-áfonyás korongok
Mákos-áfonyás korongok
  • timer120 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • porcukor - 20 dekagramm
  • finomliszt - 40 dekagramm
  • Ráma - 24 dekagramm
  • finomra darált mák - 10 dekagramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • vaníliarúd - 1 darab
  • sütőpor - 1 teáskanál

A nyújtáshoz

  • liszt - 1 darab

A töltelékhez

  • vörösáfonya-lekvár - 60 dekagramm
  • étkezési keményítő - 3 teáskanál

Elkészítés:

  1. A mákot a citromhéjjal összeforgatjuk. A Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A kettéhasított vaníliarúd kikapart húsát hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral és a mákkal elkeverjük, majd a cukros Ramával összegyúrjuk. Fóliába, vagy folpackba csomagolva kb. 2 órára behűtjük. Ezután enyhén belisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vékonyságúra lapítjuk, majd egy 3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a közepesnél kisebb lánggal, (kb. 160 °C) kb. 12 percig sütjük. A töltelékhez a lekvárt felforraljuk, majd a kevés vízben simára kevert keményítőt hozzáadjuk. 1-2 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ha a tészta is, a töltelék is kihűlt, 2-2 tésztakorongot a lekvárral összeragasztunk, a maradékkal pedig a tetejét bepöttyözzük. Ha kihűlt, sütőpapírral bélelt, jól záródó fémdobozokban akár 2-3 hétig is tárolhatjuk.