Magyaros tökfőzelék
Magyaros tökfőzelék
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • fagyasztott gyalult tök - 1 kilogramm
  • füstölt szalonna - 6 dekagramm
  • Hagyma - 1 darab
  • kis csokor kapor - 1 darab
  • Knorr Gulyásleves-kocka - 2 darab
  • kis pohár tejföl (150-170 g) - 1 darab
  • fehérbor ecet vagy almaecet - 5 evőkanál
  • Delikát ételízesítő - 1 teáskanál
  • Liszt - 1 evőkanál
  • fokhagyma gerezd - 2 darab
  • Bors - darab

Elkészítés:

  1. A kiolvasztott tököt csavarjuk ki és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg fehérbor ecettel és szórjuk meg 1 tk Delikáttal.
  2. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát. Hagyjuk állni legalább 15 percig.
  3. Vágjuk a szalonnát kisebb kockákra és egy lábosban süssük ki a zsírját. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, pirítsuk aranysárgára. Adjuk hozzá az ismételten kicsavart, beízesített gyalult tököt. Adjuk hozzá a kaprot is. Öntsük föl kb. egy liter vízzel.
  4. Forraljuk fel, adjuk hozzá a gulyásleves kockákat és főzzük kb. 15 percig.
  5. Keverjünk simára egy evőkanál lisztet kb fél deci vízzel, keverjük hozzá a tejfölt. Habarjuk be vele a főzeléket. Főzzük még 3-4 percig, időnként megkeverve. Ha szükséges, ízesítsük még Delikáttal, borssal és ecettel.