Feltöltve:

Magyaros tökfőzelék

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

fagyasztott gyalult tök1 kilogramm
füstölt szalonna6 dekagramm
Hagyma1 darab
kis csokor kapor1 darab
Knorr Gulyásleves-kocka2 darab
kis pohár tejföl (150-170 g)1 darab
fehérbor ecet vagy almaecet5 evőkanál
Delikát ételízesítő1 teáskanál
Liszt1 evőkanál
fokhagyma gerezd2 darab
Bors darab

A magyaros tökfőzelékről
A tökben nagy mennyiségű ásványi anyag van, mint például kalcium, foszfor és magnézium. Ez a három ásványi anyag együtt jelentős jótékony hatást fejthet ki az emberi szervezetre. A magyaros tökfőzelék - amellett, hogy egészséges -, gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Sokaknak a magyaros tökfőzelék szó hallatára az iskolai menza jut eszébe, és nem túl kellemes emlékek társulnak ehhez a képhez. Ezzel a recepttel azonban felülírhatók a rossz emlékek! A magyaros tökfőzeléket laktóz- és gluténmentesen is elkészíthetjük, ez esetben a liszt helyett tápiókakeményítőt, a tejföl helyett pedig laktózmentes tejfölt vagy kókusztejet használjunk. A fagyasztott tökkel ugyanúgy kell eljárni, mint a friss tökkel. A pikánsabb ízek kedvelőinek ajánljuk a magyaros tökfőzeléket. A magyaros tökfőzeléket szinte bármivel ehetjük. Készíthetünk hozzá rántott vagy sült húsokat, hagymakarikákat, pörköltöt, vagy tükörtojást. Ha még jobban meg szeretnénk megbolondítani a magyaros tökfőzeléket, akkor szórjunk a tetejére sajtot is! Tálaláskor tegyünk külön a csészébe tejfölt és kaporlevelet, és szórjuk meg pirospaprikával a tetejét. Nagy melegben hidegen is fogyasztható a magyaros tökfőzelék. Ha túl sokat készítettünk belőle, akkor sincs nagy probléma, hiszen a tök jól bírja a fagyasztást és utána is mennyei finom. Ha eddig nem voltunk a magyaros tökfőzelék nagy kedvelői, akkor most biztosan azok leszünk, hiszen ez a recept nagyon finom, és szinte pillanatok alatt el tudjuk készíteni. A magyaros tökfőzelék tökéletes választás ebédre vagy vacsorára!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A kiolvasztott tököt csavarjuk ki és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg fehérbor ecettel és szórjuk meg 1 tk Delikáttal.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát. Hagyjuk állni legalább 15 percig.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Vágjuk a szalonnát kisebb kockákra és egy lábosban süssük ki a zsírját. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, pirítsuk aranysárgára. Adjuk hozzá az ismételten kicsavart, beízesített gyalult tököt. Adjuk hozzá a kaprot is. Öntsük föl kb. egy liter vízzel.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Forraljuk fel, adjuk hozzá a gulyásleves kockákat és főzzük kb. 15 percig.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Keverjünk simára egy evőkanál lisztet kb fél deci vízzel, keverjük hozzá a tejfölt. Habarjuk be vele a főzeléket. Főzzük még 3-4 percig, időnként megkeverve. Ha szükséges, ízesítsük még Delikáttal, borssal és ecettel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Tejfölös tökfőzelék

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0