Máglyarakás
Máglyarakás
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • sütésálló barackíz - 25 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • tej - 1 liter
  • tojás - 4 darab
  • porcukor - 30 dekagramm
  • szikkadt zsemle (ugyanilyen súlyú kifli v. kalács is lehet) - 8 darab
  • Ráma - 15 dekagramm
  • őrölt fahéj - 1 púpos kávéskanál
  • alma - 6 darab

A tepsi kikenéséhez

  • Ráma - 1 darab
  • zsemlemorzsa - 1 darab

Elkészítés:

  1. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, húsukat vékonyan felszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és lábasban 5 dkg olvasztott Ramával, 7-8 perc alatt megpároljuk. Vigyázzunk nehogy túlságosan megpuhuljon. A zsemlét 1 cm vastagon felszeleteljük, de nem lapjában, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a többi Ramával, a fele porcukorral (ez méz is lehet), és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 centis, magas falú tepsit Ramával kikenünk, morzsával behintünk. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A barackízt egy kevés, (kb. 1 deci) vízzel simára keverjük, és a háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütőben 180 fokon, légkeveréssel 165 fokon, kb. 30 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot, és a lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük és visszatoljuk a sütőbe. A lángot kb. 15 fokkal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk, és kb. 10 percig pihentetjük. Melegen tálaljuk.