Macaron a Desszertek kategóriában
Sütőpapírral bélelt tepsiket készítünk elő, 3-t. 100 gramm száraz mandulaőrleményt és 100 gramm porcukrot összekeverünk és leszitáljuk egy nagy tálba.
Ehhez az őrleményhez adjuk a tojásfehérje felét, vagyis 40 grammot, amivel alaposan elkeverjük. Egy viszonylag tömör masszát kell kapnunk.
A 100 gramm kristálycukrot és a vizet egy lábasban elkezdjük sziruppá melegíteni a legkisebb rózsa takarék lángján.
Amikor begyújtjuk a lángot alatta, azonnal el kell kezded verni a tojásfehérjét kemény habbá.
Aztán ha felforr a szirup, kb a forrás kezdetétől számítva 4-5 perc és megfelelő lesz.(kb. 113 fokos ilyenkor, de nyugodtan hőmérőzzük), Újból habverővel verni kezdjük, szirupot szép lassan csurgatjuk bele és keverjük, amíg kihűl. Fényes lesz és olyan nyúlós érzetű.
Ez bele telhet 10 percbe is.
Ezután hozzáöntjük a mandulás masszához, és egy hablapáttal összeforgatjuk óvatosan. Ilyenkor mehet hozzá az ételfesték, ha lehet ne folyékonyat használjunk és ne sokat, mert megváltoztatja az állagát a masszának. Ha nem teszünk bele ételfestéket, fehér macaronjaink lesznek.
Amint nem márványos, hanem egyneműnek látszik, emeljünk ki egy keveset a lapáttal és nézzük meg hogyan folyik le róla. Akkor jó, ha elkezd lefolyni, elszakad, tovább folyik, megint elszakad és így tovább. Plusz a leesett tészta szép lassan beleolvad a masszatengerbe.
Addig forgassuk a krémet lapáttal, míg így nem folyik. Azért túlkeverni sem szabad ez tény, ezért többször ellenőrizd.
Viszonylag folyékony masszát kapunk, amit aztán egy sima (12-s) csővel ellátott habzsákba, vagy egy zacskóba töltünk, aminek majd a csücskét kivágjuk.
Ha nincs csövünk kivágjuk a csücskét a zsáknak, de ha elengedjük megindul a tészta, vigyázzunk.
150 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütőpapírral bélelt tepsikre elkezdjük rányomkodni a halmokat. Készüljünk fel, hogy picit fognak terülni, szóval ne nagyon szorosan nyomjunk pici köröket egymás mellé.
Ha olyan 10 forintos nagyságú köröket nyomunk, akkor az még el fog terülni egy 20 vagy egy 50 forintos nagyságra.
Ha végeztünk egy tepsivel, akkor a tepsi alját kicsit megütögetjük, hogy a légbuborékok kiszabadulhassanak a macaronokból, majd ezek után 150 fokra előmelegített sütőbe azonnal betehetjük. 15 perc alatt megsülnek.