tojás (nagy, 6,5-7 dkg-os) | 4 darab |
---|---|
kristálycukor | 16 dekagramm |
víz | 4 evőkanál |
kakaópor | 2 dekagramm |
rétesliszt | 14 dekagramm |
sütőpor | 1 csomag |
só | 1 csipetnyi |
tej | 8 dl |
---|---|
rétesliszt | 8 evőkanál |
tojás | 2 darab |
Ráma | 25 dekagramm |
porcukor | 30 dekagramm |
vaníliás cukor | 2 csomag |
étcsokoládé | 20 dekagramm |
---|---|
Ráma | 10 dekagramm |
Lúdláb recept.
Először a főzött krémet készítjük el: a 8 dl tejet feltesszük forrni. Kiveszünk belőle egy keveset, amit elkeverünk simára a 2 db. tojással és a 8 ek liszttel. A krémet gőz felett felfőzzük. Egy nagyobb fazékba vizet forralunk és rátesszük a habüstöt, vagy egy másik, kisebb edényt. Beleöntjük a felforrt tejet, a tojással elkevert lisztet és sűrűre főzzük. Tetejére kevés kristálycukrot szórunk, akkor nem fog bebőrösödni a teteje, különben folyamatosan kellene keverni, amíg ki nem hűl.
A 25 dkg Ramát a 30 dkg porcukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a csokis piskótát: a 4 tojást kettéválasztjuk, a tojássárgába beletesszük a 4 ek vizet és a 16 dkg kristálycukrot, majd fehéredésig keverjük, végül hozzákeverjük a 2 dkg kakaóport is. Felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A 14 dkg lisztet elkeverjük az 1 csomag sütőporral és a csipetnyi sóval. A hab felét beletesszük a tésztába és rászitáljuk a lisztes keveréket. Fakanállal lazán összekeverjük, majd a hab többi részével tovább lazítjuk a tésztánkat. Egy kb. 30x40 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és egy hablapáttal elsimítjuk. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha kész, kiborítjuk egy táblára és lehúzzuk a tetejéről a papírt.
A főzött és a Ramás krémet összekeverjük, majd a tésztára kenjük. Fél órára hideg helyre tesszük. Ha nem fér a hűtőbe, akkor a spájzba, a lényeg, hogy a krém megszilárduljon.
Elkészítjük a csokimázat: a 20 dkg étcsokoládét összetördeljük, habüstbe tesszük és gőz felett a 10 dkg Ramával megolvasztjuk. Amikor kihűlt, rákenjük a krémre. Ha megszáradt, vizes késsel felszeleteljük. Először 5x5-ös négyzetekre, majd az átló mentén háromszögekre vágjuk. Így úgy néz ki, mint két lúdláb.