Libaszánytő leves házi vastag metélttel
Libaszánytő leves házi vastag metélttel
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 5 dekagramm
  • paradicsom - 1 darab
  • sárgarépa - 2 darab
  • vöröshagyma - 1 evőkanál
  • tojás - 1 darab
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • burgonya - 2 darab
  • liszt - 30 dekagramm
  • paprika - 1 darab
  • zeller - 1 darab
  • karalábé - 1 darab
  • petrezselyemgyökér - 1 darab
  • libaszárnytő - 4 darab

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a húst beáztatjuk. Egy edényben feltesszük a levesnek a vizet és beletesszük a hozzávalókat, a fűszerek kivételével. Elkezdjük főzni, közepes lángon és folyamatosan szedjük le a képződő habot. Amikor már nem habzik, adjuk hozzá a fűszereket. Nagyon lassú tűzön, éppen hogy csak pezsegjen, főzzük puhára a húst és a hozzávalókat. Kb 70-90 perecig főzzük a hab leszedése után.
  2. Amíg fő a leves, készítsük el a tésztát. A lisztet szitáljuk egy edénybe, sózzuk meg. Készítsünk benne egy mélyedést és üssük bele a tojást. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz és jól gyúrható tésztát készítsünk belőle. Hagyjuk pihenni, kb 30 percet. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát, nem kell nagyon vékonyra, kb 2-3 mm vastag lehet. Vágjuk széles csíkokra, kb 5-6 cm. Enyhén lisztezzük meg a tetejét és a csíkokat helyezzük egymásra, majd éles késsel kezdjük feldarabolni, kb 2 mm-es vastagságúra. A levágott tésztákat néha néha kézzel lazítsuk fel, hogy ne ragadjanak össze.
  3. Egy edénybe tegyünk fel vizet főni, tegyük bele a vízbe a margarint, sózzuk meg, majd amikor elkezd forrni tegyük bele a tésztát és főzzük kb. 5-10 percig. Amikor megfőtt, hideg vízzel öblítsük le.
  4. A leves amikor elkészül, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni legalább 15 percet.