Lenmagos pogácsák
Lenmagos pogácsák
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person20 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • tejföl - 1 dl
  • cukor - 1 teáskanál
  • tej - 1 dl
  • liszt - 50 dekagramm
  • lenmag - 2 teáskanál
  • só - 1 evőkanál
  • krumpli - 25 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm

Elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli darabokat, azt még szétnyomkodjuk.
  3. Meleg, sötét helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd egy közepes szaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel. A tetejüket megszórjuk a magokkal.
  6. Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
  7. Amint kivesszük a sütőből, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva kb. 10 percig pihentetjük.