Feltöltve:

Lenmagos fehérkenyér

timer 60
mood Közepes
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

víz2 dl
olívaolaj2 evőkanál
cukor1 evőkanál
liszt50 dekagramm
lenmag2 evőkanál
1 teáskanál
élesztő12 gramm

Lenmagos fehérkenyér recept.

Elkészítés

1. lépés

1. Kézzel dagasztva:

Az élesztőt kevés cukorral és folyadékkal felfuttatjuk. A többi alapanyagot egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 40-60 perc).
2. Géppel dagasztva:
Az alapanyagokat a kenyérsütőbe tesszük, de ebben az esetben nem kell az élesztőt felfuttatni. A gépben dagasztjuk és kelesztjük a tésztát.

2. lépés

Lenmagos fehérkenyér elkészítés 2. lépés képe

A megkelt kenyértésztát óvatosan ismét átgyúrjuk kissé, majd formázzuk a következő módon: Kicsit kilapítjuk kézzel a gombócot, majd mind a négy irányból, mint a szőnyeget, feltekerjük, s a végeit összecsipkedjük, hogy gombóc (illetve ha hosszúkás kenyeret akarunk, henger) alakú legyen.
A kiválasztott sütőformába (mely lehet bármilyen magasabb falú hőálló tál), nagyméretű sütőzacskót teszünk, s ebbe helyezzük a tésztánkat, majd a zacskó száját begyűrjük a tészta alá.

3. lépés

40-50 perc alatt a duplájára kel. Ekkor pengével 2-3 helyen bevágjuk a tésztát, és kevés vizet spriccelünk a zacskóba. Ezután gyűrjük a száját újból a tészta alá.
Meleg sütőben 40 perc alatt sül meg 200 fokon.
Amikor elkészült, tegyük kenyérrácsra és spricceljük meg vízzel, hogy ropogós legyen a héjja.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 4
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem