Lenmagos fehérkenyér recept.
1. Kézzel dagasztva:
Az élesztőt kevés cukorral és folyadékkal felfuttatjuk. A többi alapanyagot egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 40-60 perc).
2. Géppel dagasztva:
Az alapanyagokat a kenyérsütőbe tesszük, de ebben az esetben nem kell az élesztőt felfuttatni. A gépben dagasztjuk és kelesztjük a tésztát.
A megkelt kenyértésztát óvatosan ismét átgyúrjuk kissé, majd formázzuk a következő módon: Kicsit kilapítjuk kézzel a gombócot, majd mind a négy irányból, mint a szőnyeget, feltekerjük, s a végeit összecsipkedjük, hogy gombóc (illetve ha hosszúkás kenyeret akarunk, henger) alakú legyen.
A kiválasztott sütőformába (mely lehet bármilyen magasabb falú hőálló tál), nagyméretű sütőzacskót teszünk, s ebbe helyezzük a tésztánkat, majd a zacskó száját begyűrjük a tészta alá.
40-50 perc alatt a duplájára kel. Ekkor pengével 2-3 helyen bevágjuk a tésztát, és kevés vizet spriccelünk a zacskóba. Ezután gyűrjük a száját újból a tészta alá.
Meleg sütőben 40 perc alatt sül meg 200 fokon.
Amikor elkészült, tegyük kenyérrácsra és spricceljük meg vízzel, hogy ropogós legyen a héjja.