lencse | 40 dekagramm |
---|---|
füstölt oldalas | 15 dekagramm |
vöröshagyma | 1 darab |
Olaj | 2 evőkanál |
Liszt | 1 evőkanál |
fokhagyma gerezd | 2 darab |
Pirospaprika | 1 teáskanál |
babérlevél | 2 darab |
tejföl | 1 evőkanál |
Delikát ételízesítő | 2 teáskanál |
Globus Mustár | 1 teáskanál |
Cukor | 1 teáskanál |
1-2 evőkanál ecet | darab |
Lencse. Az igazán egészséges hüvelyes. Sok benne a vitamin, jelentős a fehérje és rosttartalma, így jó hatással van az anyagcserére. Más országokban akár még meg is őrlik, sőt vörös fajtáját gyakrabban fogyasztják, mint hazánkban, ahol főleg a barna lencse az elterjedt. Mi magyarok leginkább levesként vagy főzelékként fogyasztjuk, de egyre gyakrabban salátaként is az asztalra kerül. Elmaradhatatlan társa a fokhagyma, babérlevél, ecet és mindenképpen valamilyen füstölt hús. Főzés előtt tisztítsuk meg alaposan. Be is áztathatjuk, hogy gyorsabban megpuhuljon, de ezt akár ki is hagyhatjuk. Az ízesítését (sózást és ecet hozzáadását) hagyjuk a főzés végére, így hamarabb elkészül.