Feltöltve:

Lencsefőzelék

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

lencse40 dekagramm
füstölt oldalas15 dekagramm
vöröshagyma1 darab
Olaj2 evőkanál
Liszt1 evőkanál
fokhagyma gerezd2 darab
Pirospaprika1 teáskanál
babérlevél2 darab
tejföl1 evőkanál
Delikát ételízesítő2 teáskanál
Globus Mustár1 teáskanál
Cukor1 teáskanál
1-2 evőkanál ecet darab

Lencse. Az igazán egészséges hüvelyes. Sok benne a vitamin, jelentős a fehérje és rosttartalma, így jó hatással van az anyagcserére. Más országokban akár még meg is őrlik, sőt vörös fajtáját gyakrabban fogyasztják, mint hazánkban, ahol főleg a barna lencse az elterjedt. Mi magyarok leginkább levesként vagy főzelékként fogyasztjuk, de egyre gyakrabban salátaként is az asztalra kerül. Elmaradhatatlan társa a fokhagyma, babérlevél, ecet és mindenképpen valamilyen füstölt hús. Főzés előtt tisztítsuk meg alaposan. Be is áztathatjuk, hogy gyorsabban megpuhuljon, de ezt akár ki is hagyhatjuk. Az ízesítését (sózást és ecet hozzáadását) hagyjuk a főzés végére, így hamarabb elkészül.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A lencsét alaposan öblítsük át, öntsük fel hideg vízzel, hogy bő két ujjnyira ellepje.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk hozzá a babérlevelet, az egészben hagyott fokhagymát és a füstölt húst.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Ízesítsük 1 tk Delikáttal. Főzzük puhára forrástól számítva kb. 45 perc alatt.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Ezalatt az olajon pirítsuk halvány sárgára az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk tovább 1-2 percig. A tűzről lehúzva szórjuk rá a paprikát, kevés hideg vízzel felöntve készítsünk belőle rántást.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    A rántással sűrítsük a főzeléket, és főzzük további 5 percig. Kóstolás után ízesítsük Delikáttal, cukorral és borecettel. Gazdagítsuk tejföllel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek