Feltöltve:

Lekváros bukta

timer 35
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

"A lekváros buktáról
Egy jó lekváros bukta egy menüsor tökéletes megkoronázása lehet! A kelt tésztához pedig nem kellenek drága hozzávalók, és elkészítése sem igényel komolyabb hozzáértést. Napjainkban mégis sokan ódzkodnak egy jó lekváros bukta előkészítésétől. Pedig a lekváros bukta receptjének elkészítése nem igényel nagy tudományt, egyszerűen csak meg kell tanulnunk jó kelt tésztát csinálni, ami egyébként is kifejezetten hasznos, hiszen sok hasonló süteményt készíthetünk még ebből a típusú tésztából. Ezért most megosztjuk veletek a legjobb tippeket a tökéletes lekváros bukta elkészítéséhez. Először is fontos, hogy a kelt tésztát szobahőmérsékleten kell készíteni, és se a hozzávalók, se az eszközök ne legyenek túl hidegek vagy melegek, különben nem kel meg tökéletesen a tésztánk. Érdemes mindig friss élesztőt használnunk, ha isteni finom, könnyed lekváros buktára vágyunk. Futtassuk fel egy kis tejjel és cukorral, de ha nem futna fel élesztőnk akkor vigyázzunk, mert ez azt jelentheti, hogy túl hideg vagy meleg a környezetünk, esetleg nem elég friss az élesztő. Ilyenkor ne öntsük hozzá a többi hozzávalót, hanem inkább kezdjük elölről a folyamatot száraz élesztővel. Adjunk a lekváros bukta tésztájához reszelt citromhéjat, ez aromásabbá varázsolja majd a könnyű tésztát. Fontos még, hogy huzatmentes helyen kelesszük! Arra is érdemes figyelni, hogy a kelt tésztának jót tesz a gőz, ezért jó ötlet a sütőbe tenni egy kis vízzel teli lábost. És persze figyeljünk az aranyszabályra, miszerint nem szabad a sütőt nyitogatni, mert összeesik a tészta! Sok sikert az ízletes lekváros bukta elkészítéséhez!
"

Elkészítés

1. lépés

Lekváros bukta elkészítés 1. lépés képe

Kevés cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hagyjuk kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, a margarint csak a végén adom hozzá. Kelesztőtálban hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Kb. 8 cm-es téglalapokra vágjuk, mindre tegyünk bőven szilvalekvárt, és egyesével feltekerjük.

2. lépés

Lekváros bukta elkészítés 2. lépés képe

Egy tepsit margarinnal kikenünk(vagy sütőpapírral kibéleljük), ebbe rakjuk egymás mellé a buktákat. Akkora tepsibe tegyük, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. Egy ruhával letakarjuk. Hagyjuk kb. 30 percig kelni, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojássárgájával lekenjük.

3. lépés

Lekváros bukta elkészítés 3. lépés képe

180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. A tepsiből egyben vegyük ki, hagyjuk kicsit hűlni, csak ezután szedjük szét a buktákat.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem