Legpuhább linzer
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person2 fő

Hozzávalók:

  • vaj - 20 dekagramm
  • Liszt - 30 dekagramm
  • tojássárgája - 1 darab
  • porcukor - 10 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • citrom reszelt héja - darab
  • Sütőpor - 1 teáskanál
  • sárgabaracklekvár - 15 dekagramm

Elkészítés:

  1. A legpuhább linzer elkészítéséhez először is össze kell kevernünk a száraz alapanyagokat, vagyis a porcukrot, vaníliás cukrot, lisztet, sütőport, valamint a fél citrom héját összekeverjük. Mehet bele rögtön a margarin is, de vigyázzunk, nehogy túlmelegítsük a tésztát az összedolgozáskor. Végül adjuk hozzá tojássárgáját és tegyük hűtőbe a tésztát min. 15 percre, de ideálisabb fél órára.
  2. Nyújtsuk vékonyra a hűtőből kivett tésztát, nagyjából 2-3 milliméteresre. Ha kinyújtottuk, jöhetnek a linzerformák: ha csak egyféle formánk van, akár fél literes palack kupakját is felhasználhatjuk a "linzer tető" kiszúráshoz, legyünk kreatívak! ;)
  3. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben sütjük nagyjából 10-15 percet, 180 fokon. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a linzer színét: ha kissé sötétedik a teteje, már kész is van és vehetjük is a sütőből.
  4. Az elkészült linzer tetőt és linzer aljat lekvárral összetapasztjuk. A lekvár lehet folyósabb, kis pihentetés után össze fog állni. Tetszés szerint díszíthetjük porcukorral vagy a képen látható tortabevonó étcsokival.

Sütéshez