Feltöltve:

Legfinomabb házi kakaós csiga

timer 60
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tojássárgája2 darab
Olaj2 evőkanál
Cukor1 evőkanál
Liszt60 dekagramm
csipetnyi
élesztő5 dekagramm

A kakaós csigáról
Ritka, hogy egy sütemény születésének dátumát ismerjük, a kakaós csiga esetében azonban napra pontos információkkal rendelkezünk: 1908. január 10-ét írtunk, amikor Göd település cukrászmestere megvendégelte barátait új találmányával, a kakaós csigával. A cukrászmester épp aznap töltötte 33. születésnapját. Ám nem csak a barátai fogadták lelkesen a kakaós finomságot, hiszen az ott járó vendégek legnagyobb örömére a cukrászdába is jutott belőle!
A kakaós csiga puha, omlós kelt tésztája sokakban kelthet nosztalgikus érzéseket: a kívülről letekeredő, befelé haladva egyre puhább és egyre kakaósabb csiga formájú péksütemény gyermekkorunk jellegzetes étele. És bár a mai napig szinte minden pékség polcán találkozhatunk kakaós csigával - akár élesztő nélküli vagy gluténmentes verzióban is - igazi elismerésre számíthatunk családunk és barátaink körében, ha házilag készítünk kakaós csigát.
A kakaós csiga elkészítése ugyan igényel némi konyhai tapasztalatot, ám ha már nekiállunk, érdemes rögtön két adagot készíteni belőle, ugyanis remekül tűri a mélyhűtést!
A kakaós csiga elkészítésének legfontosabb eleme a dagasztás, mely során kialakul a kelt tészta jellegzetes, rugalmas és levegős textúrája. Fontos, hogy a kakaós csiga dagasztása során betartsuk az összetevők hozzáadásának sorrendjét, magát a műveletet pedig addig végezzük, amíg el nem válik az edény szélétől a tészta. Ez után már csupán némi kézügyességre és a türelmünkre van szükség a kakaós csiga tésztájának kelesztéséhez, a csigába tekeréséhez és végül a kisütéshez.

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben. Gyorsabban megkel, ha egy kevéske cukrot is adunk hozzá.

2. lépés

Legfinomabb házi kakaós csiga elkészítés 2. lépés képe

Hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval összedagasztjuk, majd félretesszük meleg helyre, had keljen, körülbelül a duplájára kelesztjük.

3. lépés

Ha megkelt kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, téglalap alakúra. A megolvasztott Rama margarinnal szépen megkenjük és ízlés szerint, de bőven megszórjuk a kakaóporral. Elkezdjük feltekerni és miközben tekerjük a csupasz tésztát is kenegetjük a Rama margarinnal, majd tekerjük tovább.

4. lépés

Legfinomabb házi kakaós csiga elkészítés 4. lépés képe

Mikor feltekertük egy hosszú tekercset kapunk, amit 2-3 ujjnyi vastagra vágunk és szorosan egymás mellé tesszük egy hőálló, magas falú edénybe, amit előtte kikentünk Rama margarinnal és kiliszteztünk. Meglocsolhatjuk a maradék Rama margarinnal is és mehet a 180 fokos sütőbe. Aranybarnára sütjük őket.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem
 Laktózmentes karácsonyi keksz
Szerző: Anita Ács szerző:
Anita Ács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem