Ha a kisült szalonnakockákat kivesszük a zsírból, amíg készül a lecsó, le tudnak hűlni, így ropogóssá válnak. Tálalásnál megszórhatjuk velük az elkészült lecsót. Ízesíthetjük hegyes erős zöldpaprikával, ezt a többi paprikával együtt adjuk hozzá. Fokhagymával is gazdagíthatjuk a lecsónk ízét. Apróra vágva adjuk hozzá, amikor a karikára vágott paprikát.
A paradicsomok csúcsait vágjuk be egy kicsit, majd dobjuk forró vízbe kb. 20 másodpercre. Ezután vegyük ki és hámozzuk meg őket és vágjuk cikkekre.
Egy serpenyőben süssük ki a szalonna zsírját. Adjuk a hagymát a zsírhoz és pirítsuk aranybarnára. Dobjuk rá a paprikát, forgassuk össze, nagy lángon, figyelmesen kevergetve hagyjuk, hogy a paprika egy kicsit összeessen. Csökkentsük a lángot, szórjuk meg az őrölt paprikával és adjuk hozzá a cikkre vágott paradicsomot.