Feltöltve:

Lebbencsleves

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

lebbencstészta20 dekagramm
füstölt szalonna6 dekagramm
Delikát ételízesítő2 teáskanál
zöldpaprika1 darab
fűszerpaprika1 teáskanál
Paradicsom1 darab
krumpli40 dekagramm
petrezselyemzöld1 csokor
Hagyma1 darab

A lebbencslevesről
A lebbencsleves az Alföldről származik, és a tradicionális magyar ételek közé sorolhatjuk. Ezt a levest Magyarország különböző vidékein más és más elnevezésekkel is illethetik. A lebbencs történetéről annyit tudunk, hogy régen a háziasszonyok - amikor a tyúkok sok tojást tojtak - hozzáfogtak tésztát gyúrni. A tésztát kinyújtották olyan vékonyra, amilyenre csak lehetett, felakasztották a kamrába, majd a száradó tésztát kisebb darabokra tördelték. Az így készült száraz tészta sokáig eltartható, és sokféle étel készítésére alkalmas volt. A lebbencsleves eredetileg bográcsban készült, lebbencstésztát, krumplit, és szalonnát tartalmazott. A lebbencsleves készítésénél gyakori tapasztalat, hogy sokak akkor követik el a legnagyobb hibát, amikor túlságosan felhígítják, pedig a lebbencsleves akkor igazán finom, ha sűrű. Másrészről pedig rendkívül fontos dolog a lebbencsleves elkészítésénél az alapanyagok minősége.
A lebbencslevest sokféle módon elkészíthetjük. Nyugodtan kísérletezhetünk vele. Sokak a jól kikevert tojásra esküsznek, de vannak, akik csak hagyományosan szalonnával készítik. Használhatunk szalonna helyett olajat is, néhány füstölt ízű leveskocka segítségével akár belecsempészhetjük a bográcsozás hangulatát is.
A hagyomány úgy szól, hogy a lebbencslevest harminckétszer kell megforgatni, de ezt nem fontos betartani. A lényeg, hogy türelmesek legyünk a lebbencsleves elkészítésénél. Ne használjunk nagy lángot! Forgassuk addig, amíg sült-főtt tésztás lebbencslevest kapunk!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A szalonnát vágjuk kockára és süssük ki a zsírját, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a megsült szalonnakockákat és tegyük félre. A forró szalonna zsíron, kevergetve pirítsuk meg a lebbencstésztát a finomra vágott hagymával együtt.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Húzzuk félre a tűzről és szórjuk rá a fűszerpaprikát, keverjük el. Öntsük föl kb. 1, 2 liter vízzel. Adjuk hozzá a felszeletelt paprikát és a negyedekre vágott paradicsomot. Szórjuk bele a Delikátot is. A petrezselyem zöldet mossuk meg és kössük kis csomóba fehér cérnával, tegyük a levesbe. Forraljuk fel.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Ezalatt a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra és tegyük a forrásban lévő levesbe. Újraforrástól számított 15 perc alatt főzzük készre. Kóstolás után ízesítsük Delikáttal, borssal, ha szükséges. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk bele a kisült szalonnakockákat.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 65"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 35"
mood Közepes
thumb_up 3
Megnézem