Lángos
Lángos
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 170 gramm
  • tojás - 2 darab
  • cukor - 1 teáskanál
  • tej - 500 milliliter
  • liszt - 1 kilogramm
  • só - 3 teáskanál
  • élesztő - 5 dekagramm

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és a cukorral elkeverjük, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejfölt, a sót és a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formálunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, majd konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. 14 egyforma darabra szaggatjuk, kis cipókat formálunk belőle.
  3. Letakarva 30 percig pihentetjük, amíg megnőnek egy kicsit.
  4. Olajos kézzel kihúzkodjuk.
  5. Bő, forró olajban megsütjük az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Állítva rácsra tesszük, hogy az olaj lecsöpögjön róla.