Laktózmentes málnás-túrós-mazsolás rétes
Laktózmentes málnás-túrós-mazsolás rétes
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Laktózmentes túró - 500 gramm
  • Cukor - 100 gramm
  • búzadara - 50 gramm
  • tojás (a töltelékbe) - 1 darab
  • tojás (a kenéshez) - 1 darab
  • málna (vagy más tetszés szerinti gyümölcs) - 150 gramm
  • mazsola (ízlés szerint) - 30 gramm
  • citromhéj (pl Dr. Oetker) - 1 csomag
  • Rétestészta (6 db) - 1 csomag
  • Laktózmentes margarin (Ráma) a kenéshez - 100 gramm

Elkészítés:

  1. A mazsolát tegyük egy üvegpohárba és adjuk hozzá vizet (vagy rumot) és hagyjuk állni benne 1 órát legalább. Mérjük ki a cukrot és a búzadarát 1-1 pohárban mérlegen.
  2. Adjuk a citromhéjat a cukorhoz és szárazon keverjük össze a búzadarához.
  3. 1 nagyobb tálban (pl. jénai) tegyük bele a szobahőmérsékletű túrót (nem kell szitán áttörni)
  4. Törjük fel a 2 szobahőmérsékletű tojást és tegyük 1-1 külön tálba.
  5. A kenéshez használt tojást enyhén verjük fel.
  6. A másik tojást adjuk hozzá a túróhoz.
  7. Gyúrjuk össze kézzel a túrót és a tojást (hideg összetevők esetén fázni fog a kezünk, szoba hőmérsékleten nem)
  8. Az összegyúrt tojás túró egyveleghez fokozatosan adjuk hozzá az összekevert citromhéj, dara és cukor keveréket. Gyúrjuk össze az egészet.
  9. Az összegyúrt keverékhez belekeverjük a vízben(rumban) felázott mazsolát és választás szerint bekeverhetjük a gyümölcs negyedét is.
  10. A kimért margarint egy lábosban 1-2 percig felolvasztjuk és csak kicsit hagyjuk kihűlni.
  11. Egy enyhén, nem tocsogósan benedvesített konyharuhára rátesszük a réteslapokat (egész csomagot), kiterítjük és leveszünk róla annyit, hogy 1 db maradjon.
  12. A réteslapot a felolvasztott margarinnal megkenjük enyhén szilikonos sütőecset használatával.
  13. Majd rátesszük vagy 90 fokban elfordítva vagy ugyanúgy az egész megmaradt réteslapcsomagot, amelyről levesszünk annyit, hogy a már meglévő és megkent 1 réteslapon még egy maradjon.
  14. Ezt a réteslapot is megkenjük margarinnal és megint az előző lépést ismételve rátesszük az egész réteslapcsomagot, amelyből megint leveszünk annyit, hogy összesen 3 darab réteslap legyen egymás felett.
  15. A harmadik réteslapot is megkenjük margarinnal.
  16. A megkent réteslap tetejére, közepétől a felénk eső réteslap feléig a két szélétől kihagyva egy csíkot (evő)kanállal rátesszük az összekevert tölteléket és a töltelék tetejére ráhalmozzuk a gyümölcsöt.
  17. A kiterített rétestlap felénk eső részét a konyharuha segítségével ráhajtjuk a töltelékre és elkezdjük tekerni. Mielőtt teljesen rátekernénk a rétestésztát kenjük meg margarinnal.
  18. Mielőtt a feltekert rétest egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzünk megkenjük a sütőpapírt is margarinnal.
  19. A másik (3 lapos rétest is az előzőekhez hasonlóan elkészítjük. Érdemes a konyharuhát kicsit benedvesíteni előtte ismét.
  20. A sütőlemezen lévő réteseket a felvert tojással a sütőecsettel megkenjük úgy, hogy felhasználjuk a teljes tojást.
  21. A megkent réteseket betesszük a sütőben és kis lángon, 170 fokon megsütjük. Gázsütőben kb 20-25 perc alatt sül meg, érdemes 10-15 perc után megnézni és a lemezt megfordítani. A rétesek akkor vannak kész, ha tetejük aranybarnák (ezért jó indikátor a tojás).
  22. A kisütés után érdemes konyharuhával (egy újjal, nem azzal amin elkészítettük a rétest) letakarni. Kb 1 óra alatt kihűl, porcukorral meghintve lehet fogyasztani ezt a finom török származású édességet.